Socialistische underdog is nieuwe president

François Hollande wordt de nieuwe president van Frankrijk, maar hij is lang de underdog geweest. Op een bepaald moment werd er van hem zelfs gezegd: "Hij maakt alleen kans om presidentskandidaat te worden als een vliegtuig met Martine Aubry en Dominique Strauss-Kahn zou neerstorten boven op Ségolène Royal." Maar nu is hij de eerste socialistische president in Frankrijk in 15 jaar tijd.

François Hollande wordt geboren op 12 augustus 1954 in de Normandische stad Rouen in Frankrijk. De jonge Hollande heeft een goede band met zijn moeder, die een grote bewondering heeft voor de socialist François Mitterrand (foto).

Als hij 11 jaar is, ontdekt de jonge François de politiek via de televisie. Hij volgt de grote duels De Gaulle-Mitterrand met veel aandacht.

In 1968 verhuist het gezin Hollande naar Parijs. Hollande zelf studeert af aan de “Ecole des hautes études commerciales de Paris” en de “Ecole nationale d’administration”. Daar leert hij ook zijn latere echtgenote Ségolène Royal kennen.

In 1979 sluit Hollande zich aan bij de Parti Socialiste (PS). François Mitterrand roept zijn hulp in bij economische kwesties. Op z'n 26e, in 1981, trekt Hollande naar het binnenland om de machtige Jacques Chirac uit te dagen in zijn eigen wingewest. Het wordt een lange strijd om de macht van Chirac af te bouwen, maar uiteindelijk wordt Hollande de baas van La Corrèze.

In 1983 leidt Hollande het kabinet van Max Gallo en erna werkt hij voor minister van Buitenlandse Zaken Roland Dumas.

In 1995 is hij de woordvoerder van Lionel Jospin (foto) tijdens zijn campagne voor de presidentsverkiezingen en erna wordt hij woordvoerder van de partij. In 1997 wordt Hollande door Jospin gekozen om hem op te volgen als voorzitter van de partij. Van 2001 tot 2008 is hij ook burgemeester van Tulle (Corrèze).

Partner Sègolène Royal is populairder

In november 2005 wordt door de partij besloten Hollande naar voren te schuiven als kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2007. Maar tijdens de eerste helft van 2006 blijkt dat zijn partner Ségolène Royal (foto) veel populairder is bij de kiezers dan hijzelf.

Uiteindelijk wordt zij dan ook gekozen als PS-kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2007. Ze behaalt de tweede verkiezingsronde, maar wordt verslagen door Nicolas Sarkozy.

Vele jaren is François Hollande de echtgenoot van Ségolène Royal. Ze hebben samen vier kinderen. Op 7 juni maakt Royal bekend dat zij en Hollande na ongeveer 30 jaar uit elkaar gaan.

De scheiding heeft politieke gevolgen, aangezien Royal te kennen geeft het partijleiderschap van Hollande te willen overnemen. Op 24 mei 2007 maakt Hollande bekend op te stappen als hoofd van de Parti Socialiste. In de strijd om zijn opvolging steunt hij Martine Aubry en niet zijn ex-partner Royal.

Echte vijand: de wereld van de financiën

Op 16 oktober 2011 verslaat Hollande Martine Aubry in de tweede ronde van de socialistische voorverkiezingen van de Franse presidentsverkiezingen van 2012. Dominique Strauss-Kahn heeft eerder zichzelf buitenspel gezet door zijn seksuele escapades. En zo wordt Hollande de socialistische tegenstrever van Nicolas Sarkozy bij de presidentsverkiezingen. Maar voor Hollande is er maar één echte vijand: de wereld van de financiën.

Zo wil hij 75 procent belastingen heffen bij grootverdieners. Mensen die meer dan een miljoen euro per jaar verdienen, zouden 75 procent belastingen moeten betalen. Hollande wil Frankrijk grondig hervormen met behulp van een 60-puntenplan.

Hij wil onder meer het Franse begrotingstekort van 5,2 procent wegwerken op een termijn van 5 jaar. Om dat doel te halen, zou hij komaf maken met belastingsuitzonderingen en een nieuwe taks van 45 procent heffen op inkomsten boven 150.000 euro. Ook wil hij de kredietbanken van de “speculatiebanken” scheiden.

Hollande zou 20 miljard euro investeren in industrie, werkgelegenheid en opleiding. Vooral het lerarenberoep wil hij opnieuw aantrekkelijker maken.

Standpunten Hollande liggen Merkel dwars

Op Europees vlak moet Hollande nu Sarkozy's plekje naast de Duitse bondskanselier Angela Merkel innemen, al kan dat nog vervelend worden. Merkel weigerde zelfs om Hollande tijdens zijn campagne te ontmoeten.

Hollande is helemaal geen tegenstander van Europa, maar het zijn zijn standpunten over welke richting het uit moet met Europa, die Merkel dwarsliggen. Ze gaan soms lijnrecht in tegen het beleid dat Merkel al sinds geruime tijd in Europa voert.

Alleen maar snoeien, zoals nu het geval is, zal Europa volgens hem verder de afgrond induwen. Hij hoopt Merkel te kunnen overtuigen om meer in te zetten op groei en niet enkel op besparingen.

Isabelle Dekeyzer