Versplintert stembusslag Griekenland nog meer?

Griekenland kiest vandaag een nieuw parlement. De stembusslag kan het land nog meer in woelig vaarwater brengen. De traditionele partijen kunnen namelijk zware klappen verwachten. Maar hoe kan een versplinterd parlement Griekenland uit de crisis loodsen? Komen de reddingsplannen opnieuw op de helling?
Een woelige bijeenkomst van aanhangers van Antonis Samaras, leider van ND.

De zwaar getroffen Griekse bevolking moet vandaag gaan stemmen. Moet: in Griekenland is er stemplicht, maar nog nooit werd iemand gestraft omdat hij of zij niet ging stemmen. Het is mogelijk dat heel wat ontgoochelde Grieken vandaag gewoon hun kat naar het stemhokje sturen.

Decennialang hebben twee partijen afwisselend de macht opgenomen in Griekenland: de centrumrechtse partij Nieuwe Democratie (ND) wisselde de socialistische partij Pasok af.

Maar in november 2011 kantelt alles in politiek Griekenland. Premier George Papandreou speelt cavalier seul en kondigt een referendum aan over de besparingsplannen die de EU oplegt. Hij tekent zo zijn politieke doodsvonnis.

Enkele dagen later keurt het parlement een motie van wantrouwen goed. De Pasok-regering wordt vervangen door een regering van nationale eenheid, geleid door Loukas Papadimos, ex-vicepresident van de Europese Centrale Bank. In wezen is het een technocratenregering die in het parlement gesteund wordt door zowel ND als Pasok.

Die tijdelijke regering heeft intussen een hele reeks bijzonder ingrijpende besparingen ingevoerd, onder druk van de Europese Unie. Die plannen moeten Griekenland uit de crisis trekken, maar de Griekse bevolking wordt zwaar getroffen.

In Europese hoofdkwartieren wordt daarom bang uitgekeken naar de resultaten van de verkiezingen in Griekenland.

Tot nu toe haalden Pasok en ND in het parlement samen bijna 80 procent van de zetels. Zij worden door de kiezer verantwoordelijk gehouden voor de moordende malaise. Volgens sommige peilingen zouden de twee traditionele partijen nu samen nog slechts een derde van de stemmen halen. En heel wat kleinere partijen -in totaal doen 32 formaties mee- zouden de kiesdrempel van 3 procent halen.

Winst zou er zijn voor de kleinere linkse en rechtse partijen die zich tegen de besparingen kanten. Zowel extreemlinks als extreemrechts zit in de lift. Het ziet er dus naar uit dat het politieke landschap in Athene erg versnipperd raakt. Dat kan leiden tot een lange formatie en een diepe politieke impasse.

Maar meer nog zijn de EU en de leden van de eurozone bang dat de kleinere partijen een deel van de strenge besparingsmaatregelen willen terugschroeven. Dat kan Griekenland - dat nog steeds met de rommelstatus flirt - nog maar eens tot mikpunt van speculanten maken.

Bij het sluiten van de stembureaus om 18 uur onze tijd worden de eerste exitpolls verwacht. De definitieve resultaten zouden er rond 22 uur onze tijd zijn. De partij de overwinning binnenhaalt, krijgt 3 dagen de tijd om een regering te vormen. Lukt dat niet, dan krijgt de 2e partij 3 dagen de kans, enzovoort.

Indien, in het slechtste geval, niemand erin zou slagen om een coalitie te smeden dan gaat het richting nieuwe verkiezingen. In het geval dat de regeringsvorming wel lukt, dan komt het nieuwe parlement op 17 mei al een eerste keer bijeen.