"Alles doen om uw vertrouwen te rechtvaardigen"

Vladimir Poetin heeft de eed afgelegd als de nieuwe president van Rusland. Na 4 jaar premierschap onder zijn partijgenoot Dmitri Medvedev is het Poetins derde termijn als president. Maar het protest tegen zijn verkiezing is nog niet voorbij.

De eedaflegging gebeurde in het Kremlin in Moskou. Er waren 3.000 genodigden. Poetin zwoer op de grondwet de rechten van de burgers te beschermen en de integriteit van het land te verdedigen.

Vervolgens verklaarde voorzitter Valeri Zorkin van het Constitutioneel Hof Poetin officieel tot president. Hij kreeg ook de "atoomkoffer" overhandigd. Die symboliseert dat Poetin nu de controle heeft over het Russische arsenaal aan kernwapens.

De 59-jarige Poetin was al eens president voor twee ambstermijnen tussen 2000 en 2008. Toen mocht hij zichzelf niet meer opvolgen. Zijn partijgenoot Medvedev werd daarom president en Poetin werd 4 jaar lang eerste minister.

Volgens een grondwetswijziging duurt een ambtsperiode nu 6 jaar. Als Poetin die uitzit, zal hij de langst regerende Russische machthebber zijn sinds de Sovjetleider Jozef Stalin.

Poetin won in maart de presidentsverkiezingen. Volgens de protestbeweging die op gang was gekomen na de vermeende fraude bij de parlementsverkiezingen enkele maanden eerder, zijn de verkiezingen niet eerlijk verlopen.

Gisteren kwamen duizenden demonstranten samen in Moskou om te protesteren tegen de eedaflegging. Het protest was vreedzaam tot een aantal betogers door de linies van de politie wilde breken (tweede foto in tekst).

Enkele leiders van de oppositie, zoals Boris Nemtsov en Sergej Oedaltsov, werden net als tientallen anderen opgepakt door de politie. De betogers eisen nieuwe verkiezingen. Tegelijkertijd was er ook een demonstratie van aanhangers van Poetin in Moskou.

Poetin gaat "de democratie versterken"

In zijn toespraak beloofde Poetin dat hij er "alles zal aan doen om het vertrouwen van miljoenen burgers te rechtvaardigen". "De komende jaren worden bepalend voor de toekomst van Rusland in de komende decennia. Wij moeten inzien dat het leven van toekomstige generaties, de historische perspectieven van ons land en onze natie van ons afhangen", klonk het.

Poetin beloofde ook de "democratie te versterken" en zei dat de ambtsperiode van zijn partijgenoot Medvedev zeer succesrijk is geweest. "Zijn presidentschap heeft bijkomende impulsen gegeven aan de modernisering van het land."

De laatste woorden van Medvedev als president waren: "Ik ben vandaag heel verheugd dat Vladimir Poetin president wordt. Het is een ervaren man en een sterke leider."