"Hun aanval was helemaal niet kwaad bedoeld"

Het was een cadeau van haar echtgenoot voor haar 60e verjaardag: een maandlang rondtrekken in Zuid-Afrika. Daar hoorde ook een bezoekje aan het private dierenpark Kragga Kamma bij, waar er kan geposeerd worden met tamme cheeta’s of jachtluipaarden. Maar het poseren liep slecht af voor Violet D’Mello, want de twee cheeta’s zagen in haar een ideale speelmakker. Met de nodige bijt- en schaafwonden als resultaat. En dat terwijl echtgenoot Archie rustig foto’s bleef maken.

Op ABC News vertelde de Britse toeriste haar verhaal: "Het was een verrassing om deze grote katten te zien. Op geen enkel moment hebben we gedacht dat ze ons zouden aanvallen." Toen een van de cheeta’s nochtans een bezoekend meisje beet en D’Mello tussenbeide kwam, stortten Mark en Monty -zo heten de luipaarden- zich op haar.

"Het enige dat ik me herinner is dat ik in mijn nek gebeten werd en op de grond werd getrokken. Maar hun aanval was helemaal niet kwaad bedoeld. Het was een speelse aanval." Door de "speelse" aanval werd de vrouw gekrabd en gebeten in haar hals, op haar buik en benen. Uiteindelijk kon een medewerker van het park de dieren met een stok wegjagen.

Dat ze bijna "verscheurd" werd, zoals verschillende media meldden, wordt door haar dus tegengesproken. Maar de schrik zit er wel in nu: "Vier dagen lang voelde ik me getraumatiseerd. Eigenlijk ook nu nog. Maar een mens moet nu eenmaal verder. En positief denken." Violet is intussen helemaal hersteld van haar lichamelijke wonden.

In diverse media en op internetforums krijgt vooral haar 64-jarige echtgenoot ervan langs omdat hij niet ingreep, maar foto’s bleef nemen. Maar Violet ziet niet echt het probleem: "Ik denk dat hij helemaal niet besefte dat de aanval voor zijn ogen gebeurde. Het duurde ook maar enkele seconden." Ze gaf toe helemaal niet boos te zijn op haar echtgenoot.

Archie verdedigde zich in de Britse krant Daily Mail: "Ik kon niets doen. Bovendien, we zijn bij de cheeta’s gegaan, omdat alles veilig leek. En ze leken ook wel kalm in het begin. Wel zei de gids dat op het tijdstip dat wij er waren ze geërgerd konden zijn."

Het park is, in afwachting van een onderzoek, voorlopig gesloten.

lees ook