"Ik gaf Barack zijn vader terug"

Auma Obama groeide op in Kenia, ver weg van haar halfbroer, Barack. Het enige wat ze als kind wist, was dat er in de VS nog familie van haar rondliep. Uiteindelijk werd deze Barack Obama president van de VS. Auma en Barack hadden dezelfde vader. In de jaren 80 ontmoetten ze elkaar voor het eerst. Barack zei over die ontmoeting: "Ik knuffelde haar. We keken naar elkaar en lachten. Ik wist onmiddellijk dat ik van haar hield." Auma schreef haar ervaringen nu neer in het boek "And then life happens".

Net als Barack had Auma vanaf het begin een goed gevoel over hun relatie, zo vertelde ze vorige week op NBC: "Toen ik mijn broer voor het eerst ontmoette, voelden we onmiddellijk een verwantschap. De dingen waarover ik met hem sprak, begreep hij meteen. Het was echt zo’n situatie van: we kennen elkaar pas en het klikt."

Toch was ze naar de eerste ontmoeting met het nodige voorbehoud gestapt: "In het begin was ik bang dat ik hem niet graag zou zien. Want ik kende hem niet. Ik wist natuurlijk alles van hem, maar hem kennen, dat deed ik niet."

Baracks ouders scheidden in 1964, na een huwelijk van drie jaar. Baracks vader keerde terug naar Kenia en stierf in 1982. Het feit dat ze dezelfde vader deelden, bleek een belangrijke factor in hun relatie: "Ik gaf hem een stuk van zijn familie terug dat hij niet meer bezat. Want een vader is een belangrijke figuur binnen een gezin. Hij is een deel van jezelf, van je identiteit en dat gedeelte wilde hij terug. Ik ben blij dat ik hem dat deel kon geven en dat met hem kon delen."

"Wat hij maar wilde weten over zijn vader, heb ik hem verteld. Zo leerde ik hem ook als broer kennen. Dus won ik ook aan onze contacten. We hielden elkaars hand vast en wandelden samen, terwijl we zolang van elkaar gescheiden waren. En ik hoop dat ik hem kan blijven helpen om hem nog meer compleet te maken."

De toekomst ziet ze alvast rooskleurig in voor haar halfbroer: "Hij voelt zich goed zoals hij is. Hij heeft een erg positieve kijk op het leven."

lees ook