"Met 2 vrienden wordt het makkelijker onderhandelen"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) had liever Nicolas Sarkozy zien winnen bij de Franse presidentsverkiezingen. "Met 2 vrienden in Parijs en Brussel zal het makkelijker zijn om te onderhandelen", klonk het eerder cynisch over de situatie van de Dexia Holding.

Dat Reynders een voorkeur had voor Sarkozy was geweten. "Mijn keuze was zeer duidelijk, maar het was de keuze van de Fransen en daar moeten we respect voor hebben", reageert hij in "De ochtend" op de zege van Hollande.

"Het was meer een stemming tegen Sarkozy dan voor een echt project", meent Reynders. "We wachten nu op dat echte project van meneer Hollande. Je ziet dat ook aan het resultaat: 2 miljoen blanco stemmen. Dat is een belangrijk aantal. Het was meer tegen de man dan tegen het beleid."

Reynders vreest dat Hollande te veel gaat inzetten op nieuwe uitgaven. Een groeipact is een goede zaak, zo zegt de minister, maar volgens hem moeten het versterken van de competitiviteit en het verbeteren van de interne Europese markt de klemtonen zijn.

Reynders vindt het huidige akkoord met Frankrijk over de garanties voor Dexia nog steeds correct. "Maar de socialisten noemen die overeenkomst een ramp. Ik hoop dat met 2 vrienden in Parijs en Brussel er een meer evenwichtige verdeling van de lasten zal gevonden worden."

Premier Elio Di Rupo (PS) reisde gisteravond naar Parijs om zijn "vriend" -zo zei hij zelf- Hollande te feliciteren. "Met dat zeer goede contact zal het makkelijker zijn om een akkoord te vinden met Frankrijk", aldus een cynische Reynders, die even later toegaf dat hij "zijn twijfels heeft" dat België betere voorwaarden uit de brand zal kunnen slepen inzake Dexia. "Volgens mij was het een goed akkoord. Maar goed, dat is niet de redenering van de SP.A en de PS."