“Na seniorenflats, nu ook jongerenflats”

Waarom zou de gemeente niet voorzien in “jongerenflats” zoals er ook “seniorenflats” worden aangeboden? Dat vraagt Groen Kampenhout zich luidop af.

“Het concept is niet eenvoudig maar wel logisch”, vindt lijsttrekker voor Groen Kampenhout Carlo Daniëls (rechts op de foto). “Veel huurwoningen in Kampenhout zijn van een slechte kwaliteit maar toch duur. Met de gemeente zouden we zowel de verhuurder als de huurder moeten stimuleren om de huurprijs te normaliseren.”

Concreet denkt Groen Kampenhout aan voorwaardelijke premies die de verhuurder moeten helpen bij de verbetering van de woonst zonder dat die de huurprijs mag verhogen na de aanpassing. “Een verhuurder die dankzij de premie beter isoleert, mag bij een nieuwe huurder de huurprijs niet ineens met 250 euro verhogen”, zegt Daniëls.

Die maatregelen zouden de effectieve huurprijs moeten doen dalen, waardoor “jongerenflats” ontstaan: flats van een goede kwaliteit die betaalbaar zijn.

Kangoeroewonen

“Jongerenflats” zijn maar een van de maatregelen die Groen Kampenhout voorstelt om aan betaalbaar wonen te werken vanuit de gemeente. “In een tweede luik zouden we willen dat de gemeente gronden ter beschikking stelt waar jongeren onder bepaalde voorwaarden aanspraak op kunnen maken. Jongeren die in Kampenhout willen blijven wonen en aan bepaalde criteria voldoen, zouden een stukje grond bij wijze van spreken kunnen reserveren.”

Een derde oplossing voor meer betaalbare woningen ziet Groen Kampenhout in “kangoeroewonen”. Voor een “kangoeroewoning” wordt een grote woning veranderd in twee woningen. “Zo een woning delen kan voor jongeren en senioren erg voordelig zijn. De huurprijs halveert niet alleen maar er zijn ook sociale voordelen. De senioren kunnen een controlefunctie uitoefenen op de woning overdag. Jongeren kunnen de mobiliteit van de senioren vergroten”, aldus Daniëls.

Met Carlo Daniëls als lijsttrekker, Erik Torbeyns als lijstduwer en betaalbaar wonen, open ruimte en verkeersveiligheid als belangrijke campagnethema, hoopt Groen Kampenhout op twee zetels in de gemeenteraad. “Daar kwamen we vorige keer 150 stemmen voor te kort”, weet lijsttrekker Daniëls.

lees ook