"Syrische verkiezingen zijn schijnvertoning"

In Syrië wordt vandaag een nieuw parlement gekozen. De Syrische oppositie boycot de stembusgang en spreekt van een schertsvertoning. Ook voor de Franse overheid zijn de verkiezingen een "sinistere schijnvertoning". De verkiezingen passen in de hervormingen die president Bashar al-Assad een tijdje geleden beloofd heeft.

In het Syrische parlement zijn 250 zetels te verdelen. Meer dan 7.000 mensen uit 7 verschillende partijen hebben zich kandidaat gesteld voor de verkiezingen.

Maar volgens de Syrische oppositie is de stembusslag een schertsvertoning, ze boycot daarom op verschillende plaatsen de verkiezingen. Vooral in regio's als Homs en Idlib wordt een lage opkomst verwacht.

De verkiezingen komen er 3 maanden nadat er een nieuwe grondwet is ingevoerd in Syrië. Die maakte een einde aan de eenpartijstaat. Daardoor kunnen ook andere partijen dan de Baath-partij van president Assad deelnemen aan de verkiezingen.

Volgens de Franse overheid zijn de verkiezingen een "sinistere schijnvertoning". Frankrijk wijst er op dat er nog steeds tegenstanders door het regime worden vermoord. Het vraagt daarom dat alle VN-waarnemers zo snel mogelijk Syrië binnen mogen.

Ondanks het staakt-het-vuren dat is ingegaan op 12 april is er nog steeds veel geweld in Syrië. De afgelopen dagen zouden nog eens 30 opposanten gedood zijn.