"Vreugde om een vloek die is opgeheven"

De Franse pers verwelkomt de overwinning van François Hollande. Ook de rechtse kranten wensen de nieuwe socialistische president geluk bij de zware taak die hem wacht.

De rechts-conservatieve krant Le Figaro, die aan de kant stond van Sarkozy tijdens de campagne, opent neutraal met "François Hollande président" als titel.

"De Fransen hebben gekozen. François Hollande is gisteravond de tweede socialistische president van de 5e Republiek geworden. Wij begroeten deze overwinning als de expressie van de wil van de meerderheid. Welkom dus, meneer de president", klinkt het in het editoriaal.

De linkse krant Libération is heel wat enthousiaster over de zege van hun favoriet Hollande. De kop, "Normal!", verwijst naar de verwachte overwinning. Bovendien was de "terugkeer naar de normaliteit" een van de campagnepunten van Hollande.

In het commentaar van de hoofdredactie, getiteld "Enfin" (Eindelijk), wordt de blijdschap om het vertrek van Sarkozy zo verwoord: "Vreugde. Immense vreugde. De vreugde om de haakjes die zich sluiten, om een vloek die opgeheven is." 

De papieren versie van de op twee na grootste Franse krant Le Monde verschijnt pas in de namiddag. De website opent met een grote foto van een vertrekkende Sarkozy en een citaat van gisteravond: "Ik stop met de politiek".

De zakenkrant Les Echos benadrukt dat Hollande weinig tijd heeft om te feesten. "Groei, competitiviteit, schuldenberg, werkloosheid... De uitdagingen voor de nieuwe president zijn talrijk. De onderhandelingen over een nieuw Europees groeipact zijn de eerste test op de internationale scène."

De linkse website Mediapart, die onlangs nog documenten uitbracht die moesten bewijzen dat de Libische dictator Moe'ammar al-Khaddafi de vorige campagne van Sarkozy financieel wilde steunen, is verheugd. "Eindelijk bevrijd!", klinkt het. "De nederlaag van het "Sarkozysme" zal dit land bevrijden van neigingen tot populisme en xenofobie."

De rechtse nieuwssite Atlantico houdt het sober op "Bonne chance monsieur le président" (Veel geluk meneer de president). "Het moment is gekomen om tot ziens en bedankt te zeggen aan Nicolas Sarkozy", klinkt het ook. De verliezende kandidaat wordt geprezen om zijn enthousiasme, zijn energie en zijn sterke karakter, dat hem verkiezingen heeft doen winnen en nu doen verliezen.