"We willen een ander beleid en een ander Europa"

De Europese socialisten verwachten wat van de nieuwe Franse president Hollande: een pact dat economische groei waarmaakt. Dat zegt Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A). Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) meent dat Hollande snel gas zal moeten terugnemen.

De verkiezing van de socialist François Hollande tot de nieuwe Franse president en het einde van het presidentschap van Sarkozy stemt de Europese socialisten gelukkig. Europarlementslid Van Brempt stak dat in de "Terzake"-studio niet onder stoelen of banken.

"Met Sarkozy was er weinig perspectief voor mensen. We willen nu een ander beleid en een ander Europa. Met François Hollande zetten we een eerste stap. Hij kan dat niet alleen doen, maar Frankrijk is wel een groot land met een grote stem in de Europese raad. We verwachten er wel wat van."

Eurocommissaris Karel De Gucht is duidelijk minder opgetogen met de verkiezing van Hollande. Hij zegt dat de nieuwe Franse president zijn beloften moeilijk zal kunnen waarmaken en waarschuwt voor de beurzen. "Weg met de besparingen is loze praat. Meneer Hollande zal moeten besparen in Frankrijk. Anders krijgt hij zware last met de financiële markten. Hollande zal snel gas terugnemen."

Van Brempt verdedigde de economische relance die Hollande wil. "Je mag je niet kapotbesparen. De inkomsten van een overheid met een economie in recessie gaan ook een pak naar beneden. We hebben een groeipact nodig."