A.F.Th. van der Heijden wint de Librisprijs

De Nederlandse schrijver A.F.Th. van der Heijden heeft de Libris Literatuurprijs gewonnen met "Tonio", een eerbetoon aan zijn overleden zoon. De belangrijkste literaire onderscheiding in het Nederlands taalgebied is 50.000 euro waard.

Juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, maakte de laureaat bekend in het Amstel Hotel in Amsterdam, waar de genomineerden uitgenodigd waren.

Van der Heijden zelf zat niet in de zaal. Wel werd hij gefilmd toen hij thuis voor tv het nieuws te horen kreeg en zijn vrouw in de armen viel. De "requiemroman" "Tonio" is gebaseerd op het tragische ongeluk van de enige zoon van A.F.Th. van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich. De 21-jarige Tonio kwam twee jaar geleden om het leven bij een verkeersongeluk.

De jury prees de "ongeëvenaarde veelstemmigheid van het boek. "Alle registers die bij dood en rouw horen, worden op superieure wijze bespeeld: van aankondiging en verzoening tot ontkenning, van woede en verzet tot aanvaarding. In het slotkoor van deze symfonie van de dood klinkt zelfs hoop, hoe genadeloos dat in het licht van de voorgaande gebeurtenissen ook lijkt."

"Tonio, ik had liever geen requiem voor je gemaakt"

De roman van A.F.Th. Van der Heijden was vooraf al bestempeld tot de grote favoriet. De auteur en zijn vrouw waren niet aanwezig in het Amstel Hotel. Ze wilden liever thuis de heftige en tegengestelde emoties kunnen verwerken die gepaard gaan met het succes van het boek, waarvan al 100.000 exemplaren zijn verkocht.

Van der Heijden liet zijn dankwoord voorlezen door zijn uitgever. "En jij daar, Tonio, ik had liever geen requiem voor je gemaakt, maar ik kon niet anders", luidde de slotzin. Later op de avond stond de schrijver thuis wel een verslaggever te woord. "Ik wilde Tonio een stem geven, over het graf heen", zei hij over zijn beslissing om over de dood van zijn zoon een boek te schrijven. "Ik vond schrijven altijd al een kwelling, maar zo erg had ik het nooit meegemaakt. Dit was echt masochisme".

Voor de Libris Literatuurprijs waren zes auteurs genomineerd, onder wie twee Vlamingen, Jan Van Loy en Ivo Victoria. Dit waren de genomineerden:

  • Jan Van Loy - "Ik, Hollywood"
  • Ivo Victoria - "Gelukkig zijn we machteloos"
  • A.F.Th. van der Heijden - "Tonio"
  • Jeroen Brouwers - "Bittere bloemen"
  • Jan van Mersbergen - "Naar de overkant van de nacht"
  • Miquel Bulnes - "Het bloed in onze aderen"