Beurzen toch niet verontrust door verkiezingen

De Europese beurzen sluiten de dag met winst af. Als reactie op de verkiezingsresultaten in Frankrijk en Griekenland lieten de beurzen vanmorgen forse verliezen optekenen, maar in de loop van de namiddag keerde de tendens. De beurzen sloten af met winst.

De Europese beurzen lieten na een valse start een mooi herstel optekenen. De ongerustheid bij de beleggers over de verkiezing van een socialistische president in Frankrijk en de moeilijke verkiezingsuitslag in Griekenland ebde in de loop van de namiddag volledig weg.

De Bel20 sloot af met een winst van 0,63 procent tegenover vrijdag. De Eurostoxx 50-index boog zijn verlies van meer dan 1 procent om in een winst van 1,2 procent bij het einde van de dag.

In Parijs sloot de CAC zelfs af met een winst van 1,6 procent op de dag dat de socialist François Hollande de nieuwe president werd. Vanmorgen opende de CAC nochtans met een verlies van 1,4 procent.

Frankfurt stond vanmorgen 0,9% in het rood, maar sloot af met 0,2% winst. In Athene verloren de aandelen meer dan 10% bij het begin van de dag, maar dat verlies werd uiteindelijk beperkt tot 6,6%.

Dat Hollande besparingen in de eurozone wil afzwakken en meer de klemtoon wil leggen op groei, werd niet op gejuich onthaald, maar kan de markten uiteindelijk toch niet deren.

Ook de ongerustheid over de resultaten in Griekenland lijkt mee te vallen. De twee grote partijen die nu samen een coalitie vormen, hebben nu geen meerderheid meer in het parlement. De oppositie is voluit gekant tegen hervormingen en besparingen. Dat Griekenland de door de EU gevraagde besparingen niet meer zou volgen, kan een bedreiging vormen voor de eurozone.