Duitsland wil niets wijzigen aan begrotingspact

De Duitse regering wil niet opnieuw onderhandelen over het begrotingspact dat eerder is gesloten door 25 van de 27 EU-lidstaten, ook niet na de Griekse en Franse verkiezingen. Het is de enige weg uit de schuldencrisis, aldus Berlijn.

De Franse socialist François Hollande had eerder aangedrongen op een aanpassing van het begrotingspact dat enkele maanden geleden was gesloten binnen de EU. Hij vindt dat dat pact te veel steunt op besparingen en wil er een luik over het aanzwengelen van economische groei aan vastknopen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (foto) steunde eerder openlijk de Franse president Nicolas Sarkozy, maar is nu bereid om Hollande "met open armen te ontvangen".

Wel maakte haar woordvoerder duidelijk dat ze niet opnieuw wil onderhandelen over het begrotingspact dat er na maanden touwtrekken is gekomen. Volgens Merkel kan er geen groei komen door het verder opstapelen van schulden, maar wel door structurele hervormingen.

Diezelfde boodschap is er voor de Grieken die vooral gestemd hebben voor partijen die het besparingsbeleid hebben afgewezen. Duitsland zal achter Griekenland blijven staan, luidt het, maar tegelijkertijd wordt ook subtiel verwezen naar het feit dat vooral Duitsland betaalt voor die hulpplannen. "Zolang de besparingen worden toegepast, blijven we Griekenland steunen, wie er ook in de regering zit."

Europese Commissie wil naleving engagementen

Ook de Europese Commissie wil dat Griekenland na de verkiezingen de "internationale engagementen nakomt". 

De vorming van de nieuwe regering is een Griekse aangelegenheid, aldus de commissie, maar die hoopt wel op een stabiele regering die de hervormingen voortzet.

"Solidariteit gaat in twee richtingen", waarschuwde EU-commissaris voor Monetaire Zaken Olli Rehn (foto). Het lopende hulpprogramma dat structurele hervormingen koppelt aan een forse schuldherschikking en internationale noodleningen, blijft de basis voor het economische herstel in Griekenland, aldus de commissie.