Haalt N-VA de coalitie van Ilse Uyttersprot onderuit?

Meer nog dan in andere steden en gemeentes wordt in Aalst uitgekeken naar het resultaat van de N-VA-lijst op 14 oktober. En daar zijn op zijn minst drie goede redenen voor.

In 2006 haalde de N-VA op de kartellijst met CD&V geen enkele rechtstreeks verkozene. Maar intussen zitten in de gemeenteraad al een handvol bekeerlingen, nieuwbakken N-VA-ers die zes jaar geleden op een andere lijst werden verkozen. En ze zijn niet van de minsten. Bart De Wever riep Aalst dan ook al uit tot één van die steden waar de N-VA er volop zou voor gaan.

De tweede reden heet Christoph D’Haese, voorzitter van de gemeenteraad. Gewezen Open VLD'er, maar sinds kort N-VA'er en al meteen lijsttrekker op 14 oktober. Hij nam het niet dat niet hij de lijsttrekker zou zijn, maar plaats moest ruimen voor inwijkeling Jean-Jacques De Gucht (eerste foto in tekst).

Niet meteen een blijde Intrede dus voor De Gucht junior, die de tweedracht binnen de liberale familie achter zich moest zien te laten. Tot 2006 had Open VLD (traditioneel bovengemiddeld scorend in de Ajuinenstad) met de flamboyante Annie De Maght een immens populaire burgemeester. Dat verhaal eindigde in mineur, na strubbelingen over de opvolging door dochter Martine De Maght, en er kwam een scheuring. De Maght kwam met een handvol getrouwen op onder de lijstnaam Blauw, flirtte even met de LDD en kwam uiteindelijk terug naar de Open VLD-schaapstal. Maar het kwaad was geschied. Weg grootste partij, weg burgemeesterschap.

De reguliere Open-VLD'ers vonden nog wel een plaats in het tripartite-college, Blauw belandde in de oppositie. De grootste partij werd intussen Vlaams Belang, (10 zitjes) maar die toppositie is al weer weggeërodeerd, onder meer door de overstap naar de N-VA van een paar toppers, onder wie Mia De Brouwer en Karin Van Overmeire, die meteen ook de derde reden vormt waarom de N-VA wel eens zou kunnen scoren in Aalst.

Van Overmeire (tweede foto in tekst) was jarenlang parlementslid en boegbeeld van Vlaams Blok/Vlaams Belang. Hij verliet die partij met slaande deuren, ging een ontluizingsperiode lang als onafhankelijke door het politieke leven (Aalst Anders), om uiteindelijk te landen bij de N-VA. Van Overmeire krijgt de derde plaats. Op twee staat Sarah Smeyers, N-VA-parlementslid en binnen haar partij één van de leading ladies van het eerste uur.

Een dubbeltje op zijn kant

Her en der wordt gefluisterd dat de huidige coalitie de ambitie heeft om door te gaan, maar dat wordt dus een dubbeltje op zijn kant. Op dit moment heeft die driepartijencoalitie 25 zetels van de 41 (CD&V/N-VA 9, SP.A-spirit 8, Open VLD 8). Al is dat niet altijd makkelijk te tellen: de N-VA was zes jaar geleden officieel in kartel met CD&V, haalde toen geen verkozenen, gaat nu alleen op de kiezer af en telt in de huidige gemeenteraad al een aantal zetels door overloperij.

Er is het va-et-vient bij de liberalen: zes jaar geleden in gespreide slagorde naar de stembus, nu herstelde eendracht. Zou het? Zo is bekend dat gewezen voorzitter en schepen Grysolle het wellicht voor bekeken houdt: het bedenkelijk niveau van de Aalsterse politiek ergerde de man mateloos. Toch krijgt de lijst stilaan vorm: na De Gucht volgen Anne-Marie Verdoodt en Martine De Maght (terug van weggeweest). Vaste waarden Johan Styleman en Vera Vanderborght (Vlaams parlementslid) moeten de lijst duwen.

Nog een merkwaardige overstap is die van OCMW-raadslid Andreas Verleysen. Deze huisarts gaat van CD&V naar Groen en zal op de lijst een prominente plaats innemen. Groen in Aalst verloor de afgelopen jaren flink wat sterkhouders: Joost Callebaut en Els Keytsman bijvoorbeeld, maar krijgt er nu een sterke kracht bij. Groen heeft nu één zitje in de gemeenteraad. Dat moet beter, hopen ze bij de partij.

Ann Van de Steen wordt lijsttrekker bij de SP.A. Dat is geen verrassing. Wat vriend en vijand wel verraste, is de kopplaats bij Vlaams Belang. Niet de verwachte Steve Herman maar carnavalist Michel Van Brempt wordt lijsttrekker. Herman gaat de lijst duwen. Net voor hem komt ook al een vaste waarde: Nele Jansegers.

Vergeeft Aalstenaar Uyttersprot het Toren-incident?

Burgemeester Ilse Uyttersprot heeft alvast één ding gemeen met haar roemruchte voorgangster Annie De Maght: een uitgesproken profiel. Steeds prominent aanwezig temidden van de Aalstenaars, op sportwedstrijden (voetbal en basket) en vooral op het carnaval. Vraag is of en hoe zij het beruchte Toren-incident gaat overleven. Op een You Tube filmpje is te zien hoe de burgemeester seks heeft met haar toenmalige vriend, bovenop een toren in Spanje.

Tot nu toe heeft ze zich met een “et alors?”- reactie uit de slag kunnen trekken, maar of de klassieke achterban dit vergeeft aan de gewezen Unizo-vrouw en dochter van eerste fusieburgemeester Raymond Uyttersprot, zal moeten blijken.

Johan De Ryck

lees ook