Jan Leyers presenteert "Zomergasten"

Jan Leyers wordt de nieuwe presentator van het VPRO-programma "Zomergasten". Dat heeft hij bekendgemaakt in "De wereld draait door" op de Nederlandse televisie. "Ik heb nog nooit zo naar iets uitgekeken", zei de 54-jarige Leyers.

In "Zomergasten" praat de presentator drie uur lang met een centrale gast, die een aantal tv- of filmfragmenten heeft uitgekozen. "Ook in Vlaanderen heeft "Zomergasten" een legendarische reputatie", vindt Leyers. Hij zegt volledig overrompeld te zijn door de vraag om het programma te presenteren. "Alsof je wordt opgeroepen voor de nationale ploeg".

Leyers werd bekend als een van de boegbeelden van de band Soulsister, maar is de laatste jaren vooral actief als tv-maker. Hij maakte o.a. de reisreportagereeksen "De weg naar Mekka" en "De weg naar het Avondland", die zowel op Canvas als op de VPRO werden uitgezonden. Hij presenteerde ook het boekenprogramma "Iets met boeken", ook al een samenwerking van Canvas en de VPRO.

Als presentator van "Zomergasten" volgt hij Jelle Brandt Corstius op. Eerdere presentatoren waren o.a. Peter van Ingen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Connie Palmen en Joris Luyendijk. Jan Leyers is de eerste niet-Nederlandse presentator. Wie zijn gasten zullen zijn, wil hij nog niet kwijt.