Karel De Boeck volgt Mariani op aan hoofd Dexia Holding

De voormalige Fortis-topman Karel De Boeck wordt voor 30 juni aangesteld tot CEO van de Dexia Holding. Dat heeft vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) na afloop van het federale kernkabinet bekend gemaakt. De Boeck moet de "bad bank" weer op het juiste spoor krijgen. Die heeft een staatsgarantie van 54 miljard euro gekregen.

De Boeck (foto boven) werd destijds ook al ingezet om Fortis te leiden, toen dat in de problemen was gekomen. Als voorzitter van de Fortis Holding was hij drie jaar geleden kop van jut in België.

Nu stelt het kernkabinet  De Boeck opnieuw aan om de restbank Dexia, die zwaar in de problemen zit, te besturen. Vorige week werd bekend dat de Dexia Holding dringend op zoek is naar vers geld.

De Boeck volgt topman Pierre Mariani (foto links) op. Dat zal in drie stappen gebeuren. Woensdag en donderdag, wanneer de algemene vergadering en raad van bestuur plaatsvinden, zal De Boeck worden voorgedragen als lid van de raad van bestuur van Dexia.

Vervolgens zou hij in de plaats van Jean-Luc Dehaene voorzitter worden van DCL, de Franse dochter van Dexia, om dan einde juni CEO van Dexia Holding te worden.

"Nog niets beslist over ontslagvergoeding Mariani"

Vorige week was nog verontwaardiging ontstaan over de ontslagvergoeding waarop huidig CEO Mariani recht zou hebben. Het bedrag van 1,2 miljoen euro werd genoemd, maar premier Di Rupo stelde toen dat er geen sprake kan zijn van een gouden parachute. Van Quickenborne zegt nu dat er nog niets beslist is over de ontslagvergoeding.

Ook over het loon van De Boeck moet nog worden onderhandeld. Van Quickenborne wil dat het een "correct loon" is.

Verder wil Van Quickenborne (foto links) nog niets kwijt over een eventuele kwijting voor de bestuursleden van de Dexia Holding. Wanneer deze kwijting wordt toegekend, kunnen de bestuursleden niet meer aansprakelijk worden gesteld voor het gevoerde beleid.  "Er moeten nog een aantal contacten worden gelegd, onder meer met de gewesten", klinkt het bij Van Quickenborne.

De vicepremier zei voorts dat er nog geen beslissing is genomen over de voorlopige garanties. "Daarover moet worden onderhandeld met de Fransen."