Samaras kan geen Griekse regering vormen

De Griekse conservatieve Antonis Samaras is er niet in geslaagd een regering te vormen. Hij zegt dat het onmogelijk was om tot een akkoord met andere partijen te komen. Samaras (foto links) geeft dus op zijn eerste dag al zijn formatieopdracht terug. Nu mag Alexis Tsipras het proberen.

Samaras kreeg gisteren de meeste stemmen (18,9 procent) bij de verkiezingen in Griekenland. Zijn centrumrechtse partij Nea Dimokratia kreeg echter zodanig zware klappen dat het moeilijk zou worden een coalitie te vormen.

In Griekenland krijgt de leider van de grootste partij drie dagen de tijd om een meerderheid te vinden. Nu is Alexis Tsipras (foto rechts) aan de beurt, de leider van het radicaal linkse Syriza. Syriza werd bij de verkiezingen de tweede partij met 16,7 procent.

Als Syriza er ook niet uitkomt, krijgt de Pasok-partij (13,2 procent) van voormalig minister van Financiën Venizelos de formatieopdracht. Als de Pasok-partij ook afhaakt, komt er een tweede ronde van de verkiezingen en daaraan mogen enkel partijen deelnemen die gisteren de kiesdrempel haalden.