Serviërs mogen nog een keer stemmen

In Servië komt er een tweede ronde bij de presidentsverkiezingen. Voor de vorming van een nieuwe regering is het wachten op het resultaat van die tweede ronde.

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen kon de huidige liberale president Boris Tadic (boven) 26,8% van de kiezers overtuigen. Zijn nationalistische rivaal Tomislav Nikolic (links) lag met 25,6% niet ver achterop. Op 20 mei komt er een tweede stemronde tussen beiden.

Bij de parlementsverkiezingen was het net andersom. De rechtse SNS van Nikolic kreeg 24,7% van de stemmen en gaat zo de liberaaldemocratische DS van Tadic (23,2%) en de socialistische SPS (16,6%) vooraf.

Op dit ogenblik regeert Tadic met een coalitie met de SPS. Die partij wil nu gaan samenwerken met diegene die de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wint.

De DS van Tadic is al sinds 2000 aan de macht. Toen werd sterke man Slobodan Milosevic door een volksopstand verdreven.

Hoe zit dat nu in Servië?

Servië zit in een zware economische crisis en die woog nu voor een keer sterker op het gemoed van de bevolking dan de nationalistische reflexen van voorheen zoals onder meer Kosovo.

De voorbije jaren heeft Tadic Servië op de drempel van de EU gebracht, onder meer door de uitlevering van oorlogsleiders zoals Radovan Karadzic en Ratko Mladic uit Bosnië aan het VN-tribunaal in Den Haag die daar nu berecht worden voor oorlogsmisdaden.

Zijn rivaal Nikolic was ooit een ultra-nationalist met een voorkeur voor Rusland, maar is de voorbije jaren bijgedraaid tot pro-Europees. Ook de SPS -ooit de partij van Milosevic- heeft een brede bocht gemaakt richting EU. Over die Europese politiek was er in Servië dan ook nauwelijks discussie.