Sinksenfoor kan toch gewoon doorgaan

De Sinksenfoor kan voorlopig gewoon doorgaan. Een rechter heeft de klacht die enkele buurtbewoners hadden aangespannen ongegrond verklaard.
De Zuiderdokken worden gebruikt als parking of voor grote evenementen zoals de Sinksenfoor of deze installatie van kunstenaar Wim Tellier in 2009.

De omwonenden, 11 in totaal, vonden dat de kermis, die al meer dan 30 jaar wordt gehouden op de gedempte Zuiderdokken, te veel overlast veroorzaakt.

Ze willen ook dat de gedempte Zuiderdokken, die nu vooral worden gebruikt als parking, zouden worden omgevormd tot een park.

Maar volgens de rechter is hun klacht dus ongegrond. "Een aantal mensen die de dagvaarding hadden ingediend, woonde helemaal niet in Antwerpen. De anderen traden op in naam van de stad en dienden een dagvaarding in tégen de stad. Dat kon niet voor de rechter", legt advocaat Roland Pockelé-Dilles uit.

Een proces is daarmee van de baan. De Sinksenfoor start over 3 weken.

"Feest voor buurtbewoners, bezoekers en foornijveraars"

Antwerps schepen Luc Bungeneers (Open VLD), bevoegd voor onder meer Markten en Foren, reageert opgelucht op het nieuws dat de Sinksenfoor dit jaar gewoon kan doorgaan zoals gepland.

"De rechter heeft onze argumentatie gevolgd, en kon mijns inziens niet anders dan deze klacht ongegrond verklaren", aldus Bungeneers. Hij belooft wel om de eventuele hinder die de kermis met zich meebrengt tot een minimum te beperken.

"Het moet een feest zijn voor zowel buurtbewoners, bezoekers als foornijveraars. Dat principe heb ik steeds gehanteerd en daar wijk ik niet van af", legt de schepen uit.