SP.A en CDH tegen Belgen in Afghanistan na 2014

Zowel de SP.A als het CDH willen geen Belgische militairen meer in Afghanistan na 2014. De partijen reageren daarmee op uitspraken van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Die hadden aangegeven dat er ook na 2014 nog instructeurs in het land konden blijven.

Beide ministers deelden het nieuws afgelopen weekend mee tijdens een bezoek in Afghanistan. De Belgische troepen zullen tot eind 2014 in Afghanistan blijven en dan vertrekken. Volgens De Crem en Reynders is ons land wel bereid om ook daarna nog troepen te leveren die zullen instaan voor de opleiding van het Afghaanse leger.

Maar coalitiepartners SP.A en CDH zijn het grondig oneens met die uitspraken. Zij eisen een volledige terugtrekking van de militairen. “De uitspraken druisen regelrecht in tegen het regeerakkoord waarin staat dat de Belgische troepen in 2012 terugtrekken, met een definitieve terugtrekking in 2014”, zegt SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen.

“De oorlog in Afghanistan kost de Belgische schatkist elk jaar 113 miljoen euro, zonder het minste perspectief op een duurzame vrede. Het is tijd dat we een einde maken aan deze dure en uitzichtloze militaire operatie." Voor de SP.A kan alleen een politiek akkoord tussen de verschillende strekkingen in Afghanistan zoden aan de dijk brengen.

"Regering volgt Amerika gedwee"

Ook bij oppositiepartij Groen klinkt hetzelfde geluid. De partij wil dat de militaire operatie zo snel mogelijk wordt afgerond. Ze is teleurgesteld in de regering-Di Rupo. "De Belgische regering volgt gedwee en geeft toe aan de Amerikaanse vraag om zich blijvend te engageren”, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt.

Ons land heeft ongeveer 600 militairen in Afghanistan. De meesten beschermen de internationale luchthaven van de hoofdstad Kaboel.