Strijd om een goed idee voor Bree

De campagne "Een goed idee voor Bree?" van Verjonging, de partij van burgemeester Jaak Gabriëls, ontlokte een ludieke repliek van VCD (Vrije Vlaamse Christen Democraten). Zij willen namelijk zelf het nieuwe idee voor Bree zijn.

Al van in 1977 is Jaak Gabriëls burgemeester van Bree. "En dat vinden wij geen goede ontwikkeling", zegt Rik Hertogs van oppositiepartij VCD. Hertogs wil daarom heel graag mee aan het bestuur van Bree. De verkiezingen van 14 oktober beschouwt hij als een uitgelezen kans. "Wij willen niet langer aan de zijlijn blijven staan."

Verjonging, de partij van burgemeester Gabriëls, startte reeds met een "pré-campagne". "Wij willen weten welke ideeën er zoal leven bij onze inwoners", zegt schepen Miet Jehoul van Verjonging.

Met de vraag: "Een goed idee voor Bree?", stapt Verjonging dus naar de lokale kiezer. "In postbussen, cafés en online. Zowat overal kunnen de mensen hun idee over Bree kwijt", verduidelijkt Jehoul. "Achteraf gieten we de beste ideeën dan in ons partijprogramma."

VCD pakte uit met een reactie op de affiches van Verjonging. "Ons idee voor Bree", bloklettert het antwoord van VCD naast de affiches van Verjonging. Zo wil de partij een ludiek antwoord geven op de vraag van concurrent Verjonging. "Vooral duidelijk maken aan de kiezer dat ons idee voor Bree ook telt, is de bedoeling", zegt Hertogs.

Bij Verjonging liggen ze niet wakker van de stunt. "Leuk van VCD", weet Jehoul. "Misschien willen ze ook ideeën verzamelen, maar ik weet niet of de inwoners die aan een relatief kleine partij gaan doorspelen. Het is trouwens een teken dat onze campagne sterk is, omdat VCD er wil op inspelen."

Het programma van VCD staat volgens Hertogs nog niet helemaal op punt. Ook de lijst en een eventueel kartel zijn er vooralsnog niet. "Maar als alles rondkomt, ga ik de zaken zeker niet aanpakken zoals het huidige bestuur. De burgemeester denkt dat het gemeentehuis van hem is en geeft onnodig geld uit", luidt de kritiek.

 

lees ook