Vier jaar cel voor baas van vleesbedrijf

De correctionele rechtbank van Gent heeft de 70-jarige zaakvoerder van het vleesbedrijf Elpa uit Merelbeke veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. "De consumenten kregen herpakte goederen waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken was", oordeelde de rechtbank.

De federale gerechtelijke politie en inspecteurs van het Voedselagentschap voerden in 2008 huiszoekingen uit bij het bedrijf Elpa in Merelbeke. De huiszoekingen gebeurden in het kader van een onderzoek naar fraude en inbreuken op de volksgezondheid.

Het vleesbedrijf in Merelbeke verkocht tussen 2005 en 2007 onder meer bijna 250 ton eendenlever meer dan het aankocht, terwijl bijna 150 ton kalkoenlever schijnbaar in rook opging.

"De fraude op grote schaal werd gepleegd uit grof geldgewin", oordeelde de rechtbank. "De consumenten kregen herpakte goederen waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken was en goederen die door het FAVV in beslag werden genomen, werden verkocht."

De 70-jarige zaakvoerder van het bedrijf werd veroordeeld tot vier jaar cel en een boete van 11.000 euro. Hij moet ook een bedrag van meer dan 300.000 euro aan inkomsten uit het misdrijf terugbetalen.

Ook de zoon van de baas werd door de correctionele rechtbank van Gent veroordeeld. Hij kreeg twee jaar cel en moet een boete betalen van 5.500 euro. Het bedrijf zelf kreeg een geldboete met uitstel van 165.000 euro opgelegd.