Wie houdt Parys van de sjerp?

In Ternat is het nog niet duidelijk of er nu wel drie, vier of zelfs vijf lijsten zullen meedoen aan de lokale verkiezingen. Grote vraag is of ook deze keer de LVB (Lijst Van Burgemeester) erin zal slagen haar volstrekte meerderheid nog eens te verlengen.
Grote vraag is of ook deze keer de LVB erin zal slagen haar volstrekte meerderheid nog eens te verlengen?

Burgemeester Ronald Parys (57) gelooft er alvast in dat hij op 1 januari van volgend jaar aan zijn derde ambtstermijn als burgemeester van Ternat zal kunnen beginnen. Ook deze keer gaat de LVB weer met vertrouwen naar de kiezer en ze doet dat opnieuw met haar grote stemmenkanonnen, met vooral de aftredende schepenen en burgemeester Parys zelf als tenoren. Schepen Pol Timmermans is er niet bij, want die liet weten een punt te zetten achter zijn politieke loopbaan.

De LVB heeft op dit moment 14 van de 23 gemeenteraadsleden in Ternat, CD&V/N-VA-SP.A.-Gras heeft er 7 en Vlaams Belang 2. Omdat Ternat begin van dit jaar officieel de kaap van de 15.000 inwoners had overschreden, zullen er in oktober twee raadsleden meer - 25 dus - verkozen moeten worden.

CD&V en N-VA doen het niet meer samen

De nieuwe lijsttrekker voor huidige oppositiepartij CD&V is Michel Vanderhasselt, zaakvoerder van transportbedrijven. Vorige keer voerde Roland De Feyter nog de CD&V-lijst aan, maar die moet nu dus de plaats ruimen voor Vanderhasselt. Hij maakt nu al deel van de gemeenteraad en Vanderhasselt zit ook in de Vlaams-Brabantse provincieraad.

Al een tijd geleden maakte de N-VA bekend dat ze apart en dus niet meer in kartel met CD&V naar de verkiezingen trekt. Lijsttrekker van de N-VA-lijst is Sven De Paepe. Hij kwam drie jaar geleden in de Ternatse gemeenteraad terecht, na het onslag van een CD&V-gemeenteraadslid.

En VOLT?

Begin april lieten de twee gemeenteraadsleden van Vlaams Belang - Tom Schelfhout en Rony De Backer - weten dat ze hadden gebroken met hun partij. In de plaats lanceerden ze de politieke beweging VOLT, wat staat voor Vlaamse Onafhankelijken voor een Leefbaar Ternat.

Naar eigen zeggen heeft VOLT niet de pretentie naar de gunst van de kiezer te dingen met een eigen lijst. Er werd onderzocht of ze met enkele kandidaten terechtkunnen op een andere lijst. Het kan bijna niet anders of dat zal bij de N-VA zijn.

SP.A-Groen en Vlaams Belang?

Gemeenteraadslid Guido Van Cauwelaert, die onlangs bekend maakte dat hij de overstap had gemaakt van SP.A naar Groen, zal met de lijst SP.A-Groen+ deelnemen aan de verkiezingen.

Vlaams Belang is onthoofd want zijn twee gemeenteraadsleden zijn opgestapt. Maar het groepje bestuursleden dat nog is overgebleven, kondigt aan toch een (beperkte) lijst in te dienen.

Ludo Van Der Cammen

lees ook