81 procent jongeren heeft smartphone

81 procent van de Vlaamse jongeren tussen 12 en 18 heeft een smartphone. Jongeren gebruiken hun toestel echter vooral om sms’jes te sturen, gemiddeld zo’n 71 per dag. Dat blijkt uit een onderzoek naar mediagebruik bij jongeren van de Universiteit Gent in opdracht van Graffiti Jeugddienst en Jeugdwerknet.

Het onderzoek dat de naam “Apestaartjaren" meekreeg, wordt om de 2 jaar gehouden. Voor deze editie werden 1.495 jongeren ondervraagd.

Jongeren kijken gemiddeld 2 uur per dag televisie, gamen een uur, surfen 2 uur, versturen 71 sms'jes en telefoneren 2 keer. Ze switchen daarbij opvallend vlot van het ene medium naar het andere. "Sms'en, muziek beluisteren en tegelijk hun sociaalnetwerksite raadplegen terwijl ze ook nog tv-kijken, is voor jongeren heel gewoon", zegt Birgit Segal van de Graffiti Jeugddienst.

98 procent van de ondervraagde jongeren heeft een eigen gsm. Het gsm-abonnement kost maandelijks gemiddeld 7,66 euro, de helft van 2 jaar geleden. Dat komt omdat de meesten over gratis sms-bundels beschikken. De ouders betalen in de helft van de gevallen de gsm-rekening maar 23 procent van de jongeren betaalt ze zelf.

Hoewel meer dan 81 procent van de jongeren een smartphone heeft, gaat maar 33 procent daarvan er ook effectief mee op het internet. De verklaring daarvoor is de kostprijs van het mobiel internetten. Een van de gevolgen is dat maar 20 procent van de jongeren Twitter gebruikt. Overigens blijkt dat de smartphone vooral voor jongeren uit sociaal kwetsbare gezinnen een statussymbool is. Zij besteden meer geld aan hun gsm, maar betalen de kosten ook vaker zelf.

Op de eigen kamer moet de televisie wel steeds vaker het veld ruimen voor de computer. Waar in 2010 46 procent van de ondervraagden een eigen televisie op de kamer had, is dit nu nog maar 32 procent. Daartegenover staat dat 61 procent een computer op de kamer heeft. Twee jaar geleden was dat nog maar 43 procent.

Jongeren blijken zich voorts ook wel bewust van de gevaren van het internet, maar raken vaak niet goed wegwijs uit de veiligheidsinstellingen.