"Het zijn historische verkiezingen voor Boutersem"

Na de verkiezingen breekt een nieuw tijdperk aan voor Boutersem. Guido Langendries (SP.A - kleine foto) is al 18 jaar burgemeester. Maar hij stopt ermee. En eerste schepen Marcel Meys (Open VLD), die met Langendries al die jaren een sterke tandem vormde, moest vorig jaar door ziekte een stap opzijzetten. Een nieuw tijdperk dus, met nieuwe gezichten én nieuwe partijen.

Van de vijf partijen die in 2000 kandidaat waren, bleven er 6 jaar later nog drie over: het kartel CD&V/N-VA en coalitiepartijen Open VLD en SP.A. Open VLD verloor in 2006 kiezers, maar werd aan boord gehouden door de SP.A, ten nadele van een sterk opzettend CD&V/N-VA. Op dat moment is N-VA nog echt het kleine broertje. De partij steunt de CD&V-raadsleden wel, maar meer ook niet. Twee jaar later scheurt de N-VA zich helemaal af en nu trekt het alleen naar de Boutersemse kiezer.

Naast de N-VA is er nog een nieuwkomer: Groen. Het is zowaar een ver familielid van Groen-kopstuk Vera Dua dat in Boutersem de groene kar trekt. Of duwt liever, want Dua is lijstduwer. Luc Dua besloot door enkele gevoelige dossiers om na een lange pauze de partij Groen weer te lanceren in Boutersem. Hij doet dat met een nieuwe, jonge ploeg. Al is het de vraag of oktober niet te vroeg komt.

Dat is zeker niet het geval voor nieuwkomer N-VA. In Boutersem is iedereen het erover eens: de N-VA is er klaar voor. Toch blijft de partij zelf bescheiden: “Nationale resultaten kan je niet doortrekken naar het gemeentelijke niveau. We zijn hier nog maar een paar jaar actief en moeten nog veel leren. Als we 1 of 2 gemeenteraadsleden kunnen binnenhalen, zijn we al tevreden”, zegt ondervoorzitter Dirk Van Put (N-VA).

"Een goeie zaak dat er een partij bijkomt"

Ex-kartelpartner CD&V is alvast niet bang van de N-VA. “Het is een goeie zaak dat er een partij bij komt in Boutersem. Dat geeft een betere afspiegeling van de bevolking en dat dient de democratie”, klinkt het bij CD&V-voorzitter Dirk Vanhecke. “Het zijn historische verkiezingen voor Boutersem met twee kanonnen die vertrekken.”

CD&V brandt alvast van ambitie om na 18 jaar de fakkel over te nemen. Of hoe het in een nieuwjaarspamflet van CD&V Boutersem nog klonk: "We zitten nu 18 jaar in de oppositie en we zijn het nu langzaam grondig beu".

De SP.A en Open VLD lijken klaar om het CD&V-offensief op te vangen. De twee partijen hebben een verjonging meegemaakt. Of om het met de woorden van de burgemeester te zeggen: “Het heeft geen zin om je vast te klampen aan je functie. Er staan capabele, jonge mensen klaar om de fakkel over te nemen.”

Wie de fakkel overneemt, is koffiedik kijken. Slagen de jonge mensen bij de SP.A en Open VLD erin om de kiezer te overtuigen? Of trekt CD&V definitief het laken naar zich toe? En wat met de N-VA? Dat volgens de partij zelf een “haat-liefdeverhouding” heeft met zijn ex-kartelpartner. Hoe dan ook: Boutersem zal op 15 oktober wakker worden met een nieuwe politieke realiteit.

Kevin Calluy

lees ook