"Huidige college waardeert jongeren niet"

CD&V Herent is niet te spreken over de beslissing van burgemeester Willy Kuijpers (Wij) om een sluitingsuur in te voeren voor fuiven en festivals. "De jongeren worden niet gewaardeerd door het huidige college", klinkt het. "Een frisse CD&V-wind zal op dit vlak een fikse ommezwaai betekenen."
Maarten Forceville (CD&V Herent)

Wie een fuif of festival organiseert in Herent, moet voortaan rekening houden met striktere regels: om 2 uur 's nachts moet het feestje afgelopen zijn en sluiten de deuren.

"Want het kan niet dat er fuivers hier om 2 uur de boel onderkotsen", verdedigt Kuijpers (nu nog Wij, op 14 oktober lijstduwer N-VA) zijn beslissing op ROB. "Daarom vinden we 2 uur een mooie limiet zodat de volgende dag fris en monter aangepakt kan worden."

Maar de jongeren én oppositiepartij CD&V zijn niet te spreken over het sluitingsuur. "Er zijn meer dan voldoende andere mogelijkheden ter beschikking van een gemeentebestuur om dit heikele punt op te lossen", reageert CD&V-gemeenteraadslid Maarten Forceville. Hij pleit voor een overlastmanager per fuif, die dan in rechtstreeks contact met de omwonenden en kort op de bal een oplossing kan zoeken.

"CD&V streeft in alle probleemsituaties tussen meerdere betrokken partijen naar een compromis. Als gemeentebestuur de handen van dit probleem afhouden en de jongeren zonder enige verdediging veroordelen, geeft nog maar eens blijk van de afkeer tegenover jeugdverenigingen", vindt hij.

Volgens Forceville is het de voorbije jaren "pijnlijk duidelijk geworden dat de jongeren niet worden gewaardeerd door het huidige college". Een frisse CD&V-wind zal op dit vlak een fikse ommezwaai betekenen", belooft hij. "Wij willen terug van een slapende voorstad die Herent geworden is, naar een dynamische gemeente waar jong en oud zonder conflicten kunnen samenleven. Het verenigingsleven zou, net zoals het gezin, weer een ankerpunt van de Herentse samenleving moeten zijn."

lees ook