“Huwelijk kan enkel tussen man en vrouw”

In de Amerikaanse staat North Carolina wordt een referendum gehouden voor een wet die homohuwelijk en zelfs wettelijk samenwonen buiten het huwelijk onmogelijk zou maken. Volgens opiniepeilingen zal de wet in het referendum goedgekeurd worden.

Als de wet goedgekeurd wordt, wordt North Carolina de 29e staat waarin het huwelijk specifiek gedefinieerd wordt als iets tussen een man en een vrouw. Andere vormen van wettelijk samenwonen zouden niet meer erkend worden.

Dat is een opvallende tegenbeweging, want begin dit jaar nog is in 3 staten het homohuwelijk goedgekeurd. In het totaal is het homohuwelijk in 8 Amerikaanse staten en in DC toegelaten.

Het referendum in de zuidelijke staat verhit ook de gemoederen in de nationale politiek. Vicepresident Joe Biden heeft eerder al laten verstaan dat hij eigenlijk geen probleem heeft met het homohuwelijk. Hoewel president Obama in het verleden al vaker in de bres is gesprongen voor de homorechten, heeft hij het homohuwelijk nooit openlijk gesteund. Verwacht wordt hij dat niet zal doen voor zijn mogelijke herverkiezing in het najaar.