"Iedereen akkoord met kwijting, ofwel iedereen niet akkoord"

Voor vicepremier Didier Reynders (MR) is het uitgesloten dat de federale regering en de gewesten een verschillend standpunt zouden innemen over de kwijting voor de bestuurders van Dexia. Zonder die kwijting zouden de bestuurders eventueel aansprakelijk kunnen worden gesteld.

"CD&V, CDH, SP.A en PS, ze zitten in de federale regering en ook in de gewestelijke regering. Je kunt niet aan de liberale partijen vragen om een verantwoordelijkheid te nemen zonder de steun van de gewestelijke regeringen. Er zijn verschillende mogelijkheden, alleen met een gezamenlijk standpunt", legt Reynders uit.

De Vlaamse regering vergadert morgen en neemt dan een standpunt in over de kwijting. Morgen vindt ook de algemene vergadering bij Dexia plaats. Als de aandeelhouders beslissen de bestuurders kwijting te geven, kunnen deze niet meer aansprakelijk worden gesteld voor fouten bij het uitoefenen van hun bestuursmandaat. Bestuurders bij Dexia waren onder anderen ex-premier Jean-Luc Dehaene, Arco-topvrouw Francine Swiggers en Francis Vermeiren van de Gemeentelijke Holding.

Indien de kwijting geweigerd wordt (cf. top bij Fortis) en de bestuurders worden in de rechtbank schuldig bevonden aan slecht beheer, hoeven ze nog niet uit eigen zak te betalen. Bestuurders zijn verzekerd tegen aansprakelijkheid. 

"Zo'n fouten kunnen niet zomaar vergeten worden"

Groen roept de vertegenwoordigers van de Vlaamse regering op hun statuut van aandeelhouder te gebruiken en om de kwijting voor de bestuurders van Dexia niet goed te keuren. "Iedereen met een beetje gezond verstand beseft toch dat fouten met zo'n enorme impact op de samenleving niet zomaar vergeten kunnen worden. Het idee alleen al om de bestuurders kwijting te verlenen, is absurd", vindt fractieleider Filip Watteeuw.

Groen reageert "verbolgen" op de "eis" van MR-vicepremier Didier Reynders dat de vertegenwoordigers van de federale regering en die van de Vlaamse regering hetzelfde standpunt moeten innemen. "De belastingbetaler van het Vlaamse Gewest heeft 500 miljoen euro mogen ophoesten voor het onverantwoordelijke gedrag van de bestuurders", zegt Watteeuw.