“Monopolie op blauwe kleur niet mogelijk”

Bierbrouwer Alken-Maes sleept concurrent AB InBev voor de rechter omdat de nieuwe verpakking van Jupiler Blue “bijna een integrale kopie is” van de verpakking van Maes Pils. AB Inbev vindt dat de kleur en het lettertype “duidelijk verschillend zijn”.

Volgens Alken-Maes heeft de nieuwe verpakking van Jupiler Blue bijna dezelfde blauwe kleur als de blikjes van Maes Pils. Zij hebben de kleur gedeponeerd voor bieren sinds 2006. Daarnaast staat de naam Jupiler Blue volgens de brouwer op een gelijkaardige manier op de verpakking afgedrukt.

Alken-Maes wil voorkomen dat “nog meer Belgische bierliefhebbers in verwarring gebracht worden”. De bierbrouwer zou sinds de nieuwe verpakking van Jupiler Blue verscheen al verschillende meldingen gekregen hebben van consumenten. “Ze vergissen zich door per ongeluk een alcoholarme Jupiler Blue te kiezen, terwijl ze een volmondige en karaktervolle Maes wilden kopen.”

Alken-Maes sleept AB Inbev voor de rechter en eist dat zijn concurrent de verpakking zo aanpast dat het onderscheid tussen beide producten duidelijker wordt.

"Duidelijk verschillend"

Bij AB InBev wordt met ongeloof gereageerd op de rechtszaak. Het bedrijf gelooft niet dat er een mogelijkheid is om een monopolie te eisen op bierverpakkingen. “Verschillende andere biermerken gebruiken blauw als dominante kleur”, klinkt het. Daarnaast vindt de brouwer dat de kleur en het lettertype van de verpakkingen van Jupiler Blue en Maes Pils “duidelijk verschillend zijn”.