"Ook VRT lijdt onder uitgesteld kijken"

Ook de VRT heeft te lijden onder het succes van de digicorder en het uitgesteld kijken. Dat heeft minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) gezegd in de commissie media van het Vlaams Parlement.

De dagelijkse soap "Thuis" wordt al door 10 procent van de kijkers opgenomen om achteraf te bekijken. Eén geeft weliswaar geen reclame, maar het laat zich raden dat ook de sponsorboodschappen voor en na de uitzending worden doorgespoeld als het programma niet rechtstreeks wordt bekeken.

Verschillende parlementsleden wilden het standpunt van de minister weten over de discussie tussen Telenet en de mediagroepen SBS en VMMa. Die laatsten zeggen dat ze in de problemen komen door het uitgesteld kijken en dat Telenet hen een hogere vergoeding zou moeten betalen. Ze nemen het niet dat de digicorders quasi gratis worden weggegeven.

Lieten gaat binnenkort met alle partijen rond de tafel zitten. "Er moet worden gezocht naar nieuwe manieren om de waarde van het product correct te verdelen. Ik zal aftasten of daarbij een initiatief van de Vlaamse regering gewenst is."

Volgens Jurgen Verstrepen (LDD) wordt de digicorder onterecht met de vinger gewezen. "De echte vraag is hoe je kijkers kan laten betalen voor een opname. Maar die durft niemand stellen."