"We kunnen keerpunt bereiken als we juist beslissen"

Europees president Herman Van Rompuy houdt op 23 mei een extra Europese Top. De staatshoofden en regeringsleiders van de EU zullen er de economische groei bespreken. Vooral de Franse president François Hollande wil meer aandacht voor groei. Commissievoorzitter José Manuel Barroso stelt dat er al voorstellen op tafel liggen.

Van Rompuy roept dus iedereen opnieuw bij elkaar. Normaal kwamen de Europese lidstaten eind juni een volgende keer bijeen, nu zal dat al deze maand zijn. In tijden van forse besparingen, weerklinkt nu ook de roep om de economie te stimuleren.

Het wordt vooral uitkijken naar het eerste Europese optreden van Hollande. De pas verkozen Franse socialistische president haalde in zijn kiescampagne uit naar de Europese besparingen. Hij belooft werk te maken van een Europees beleid dat via overheidsinvesteringen de economische motor weer op gang moet trekken.

"Verschillen Hollande en Merkel zijn overbrugbaar"

Hollande zou binnenkort een tekst naar zijn Europese collega's sturen met zijn groeivoorstellen. Hij wil ook zo snel mogelijk met de Duitse bondskanselier Angela Merkel praten. Merkel liet alvast verstaan dat er niet aan het begrotingspact geraakt mag worden. Dat pact steunt op besparingen. Volgens Merkel kan er geen groei komen als de schulden zich blijven opstapelen.

Pierre Moscovici, campagneleider van de Franse president en voormalig minister van Europese Zaken, acht een compromis mogelijk. "De verschillen tussen Hollande en Merkel zijn overbrugbaar", zegt hij op de Franse radio. Hollande wil een extra groeiluik aan het begrotingspact koppelen.

Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, benadrukt dat er eerder al groeivoorstellen op tafel lagen: "Verschillende maatregelen wachten op groen licht van de lidstaten. Het gaat onder meer om de uitgifte van projectobligaties, het optrekken van het kapitaal van de Europese Investeringsbank om kmo's te ondersteunen en een heffing op financiële transacties." Toch staat Barroso nog open voor andere voorstellen. "Zelfs al kost een terugkeer naar groei tijd, kunnen we eind dit jaar een keerpunt bereiken als de juiste beslissingen nu genomen worden", ziet de Commissievoorzitter het.