Al Qaeda wou vliegtuig opblazen met "onderbroekbom"

In het Midden-Oosten is onlangs een zelfmoordaanslag verijdeld waarbij de explosieven verborgen zaten in een onderbroek. Volgens de VS zit de Jemenitische tak van Al Qaeda achter het complot.
Het Arabisch instituut in de Jemenitische stad San'a waar de dader van de vorige aanslag met een onderbroekbom in 2009 les volgde.

De autoriteiten van het niet nader genoemde land slaagden erin om er een bom onderscheppen die op ingenieuze wijze in een onderbroek zat verstopt. De aanslag was nog maar in het beginstadium, zegt Washington.

De bom kwam dus nooit in de buurt van een vliegtuig maar werd onderschept bij een lid van de Jemenitische tak van Al Qaeda die het tuig aan de zelfmoordenaar moest doorgeven.

Het zou wel om een veel gesofistikeerder type bom gaan dan bij vorige aanslagen. Voor de Verenigde Staten is dat een duidelijk signaal dat de moslimfundamentalisten zwaar inzetten op het verbeteren van hun explosieven om zo de luchthavenbeveiliging te verschalken.

Het gaat niet om de eerste poging van Al Qaeda om munt te slaan uit de zwakheden in de beveiliging van het luchtvaartverkeer. Eind 2009 probeerde een 23-jarige Nigeriaan tijdens een vlucht tussen Amsterdam en Detroit om de explosieven te activeren die in zijn onderbroek verborgen zaten. Passagiers konden die aanslag toen verijdelen.

Volgens de antiterreurverantwoordelijke was de werkwijze bij de recentelijk verijdelde bomaanslag "gelijkaardig" aan die van Kerstmis 2009, maar ging het hier duidelijk om een verbeterde versie.