Carlos Slim wil belang in KPN

De Mexicaanse telecomtycoon Carlos Slim wil een belang van net geen 30% kopen in de Nederlandse groep KPN. Dat is het moederbedrijf van de gsm-operator BASE.

Even verduidelijken: de Mexicaan Carlos Slim is al enkele jaren de rijkste man ter wereld. Dat komt door zijn telecomconcern America Movil dat uitgegroeid is tot het grootste in de sector in Latijns-Amerika.

In Europa heeft Slim nog niet veel aarde omgewoeld, maar hij bezit al wel een belang van 4,8% in de Nederlandse telecomoperator KPN. 

Slim wil dat belang nu optrekken tot 28% en biedt 8 euro per aandeel. Dat is 23,5% meer dan de slotkoers van KPN op de beurs van Amsterdam vrijdag. In totaal zou Slim dus 2,3 miljard euro betalen.

KPN reageert positief op de plannen. Het geld van Slim is dan ook welkom, want het bedrijf zat de laatste tijd fors te herstructureren.

KPN is ontstaan uit de Nederlandse post, maar is intussen een eigen bestaan gaan leiden en geprivatiseerd. Het is de grootste leverancier van vaste en mobiele telefonie en intenet in Nederland met merken als Telfort en Ortel. In België is KPN vooral bekend als eigenaar van het gsm-filiaal BASE, maar de groep zou overwegen om een koper te vinden voor BASE.

Er belangrijk voor KPN is het Duitse gsm-filiaal E-Plus, de tweede gsm-operator in de Bondsrepubliek. Ook daar is KPN actief met de merknamen BASE en Ortel. KPN heeft ook filialen in Frankrijk en Spanje en levert ook ICT-diensten aan bedrijven.