China zet Al Jazeera-reporter uit het land

China heeft voor het eerst in jaren een buitenlandse journalist uitgewezen. Het gaat om Melissa Chan, een journaliste die voor de Engelstalige redactie van de Arabische nieuwszender Al Jazeera werkt. Het persvisum van Chan werd niet verlengd en de zender mag van de Chinese autoriteiten ook geen vervanger sturen.

Chan werkte al vijf jaar in Peking. Een concrete reden voor de uitwijzing geeft China niet. Al Jazeera zond vorig jaar een kritische reportage over de China autoriteiten uit, maar daar zou Chan niet aan meegewerkt hebben. Volgens de Chinese overheid zou de reporter regels overtreden hebben, echter zonder te vermelden om welke regels het gaat.

Doordat het ook geen vervanger mag sturen, heeft Al Jazeera zijn Engelstalige redactie in Peking noodgewongen moeten sluiten. De Arabische redactie is niet getroffen door de maatregel. Al Jazeera liet in een reactie weten "teleurgesteld" te zijn en zei dat het zal blijven proberen om een aanwezigheid in China te verkrijgen.

Voolopig houdt de Chinese overheid het bij dreigementen. Ook VRT-correspondent Tom Van de Weghe werd vorige week vrijdag met uitwijzing bedreigd na zijn verslaggeving over de blinde activist Chen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde vandaag elke commentaar op de zaak Chan : "Zij weten wat ze fout hebben gedaan." klonk het kort.

Waarnemers zien in de recente gebeurtenissen een poging om de buitenlandse journalisten in China te intimideren. In China is een machtswissel op til en dat veroorzaakt traditioneel spanningen op het politieke toneel.