Hommeles bij Financiën door scan-problemen

De btw-administratie kan een deel van de dossiers niet meer raadplegen door een computerprobleem. Dat staat in De Morgen. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) wil rustig kijken of de problemen wel zo groot zijn.

De dossiers worden sinds kort ingescand zodat de controleurs ze enkele weken later op hun computer kunnen raadplegen. Maar er zijn technische problemen en na 3 maanden zijn ze nog steeds niet te raadplegen. Wanneer binnenkort alle dossiers zijn weggebracht om te worden ingescand, zijn de controleurs technisch werkloos, vrezen de bonden.

De vakbonden zijn misnoegd en spreken van een zoveelste incident. Ze gebruiken het ook om de grote hervorming die op til staat bij Financiën te bekritiseren.

"We stellen ons vragen bij het management. Een paar maanden geleden waren de pc's nog besmet met een virus. Vorige week bleek dat de douane te veel geld doorstortte naar Europa, nu dit", zegt François Goris in "De ochtend" op Radio 1. "Het management blijft maar op post. We stellen ons vragen bij hun evaluatie."

De bonden hebben een stakingsaanzegging ingediend en vragen tegen het einde van de maand duidelijkheid over de hervormingsplannen voor de overheidsdienst. Als die er niet komt, dan volgen er acties.

Minister Vanackere wil de zaken rustig bekijken. Hij zegt dat hij begrip heeft voor de onrust bij het personeel van Financiën, maar wijst op de noodzaak van een grondige hervorming. "Protest tegen een hervorming is geen reden om de overheid niet efficiënter, niet zuiniger te maken."