Kadima stapt in Israëlische regering

In Israël heeft premier Benjamin Netanyahu de grootste oppositiepartij Kadima in zijn regering gehaald. Op die manier worden vervroegde verkiezingen vermeden en de ultra-religieuze partijen opzijgezet.

Premier Netanyahu is al sinds 2009 aan de macht en had een vrij vreemde coalitie van zijn conservatieve Likoed, de socialistische Labour en een groep ultra-religieuze partijen. Dat ging vrij goed, maar Labour is vorig jaar uiteengevallen.

De voorbije maanden was er evenwel hommeles in de regering omdat Netanyahu in de clinch ging met een aantal ultra-religieuze partijen. Die wilden niet weten van een aanpassing van de zogenoemde Tal-wet die religieuze studenten vrijstelt van militaire dienst.

Netanyahu -die het goed doet in de peilingen- had daarop vervroegde verkiezingen aangekondigd, maar die zijn nu van de baan. Hij heeft immers de centrumpartij Kadima kunnen overhalen om in de regering te stappen en zo kan Netanyahu de nukkige religieuze partijen dumpen. 

Naast Kadima en Likoed zitten ook de nationalistische partij Yisrael Beitenu en de sefardisch-religieuze Shas in de regering.

"Voorwaarts" met Kadima

Kadima (Hebreeuws: "Voorwaarts") is een centrumpartij en werd in 2005 opgericht door ex-premier Ariël Sharon. De partij is de grootste van het land, maar werd bij de coalitievorming van 2009 in de oppositie gedrongen door Netanyahu.

Omdat Kadima slecht scoort in de peilingen, was de partij niet happig op nieuwe verkiezingen. Voorzitter Shaul Mofaz (foto), een voormalig minister van Defensie, neemt dus graag de uitgestoken hand van Netanyahu aan.

De deal kan gevolgen hebben voor de politiek van Israël. Zo had Mofaz eerder uitgehaald naar eventuele plannen van Netanyahu om desnoods als eerste een aanval uit te voeren op Iran als dat land verder zou blijven werken aan kernwapens. Ook inzake de Palestijnen is Kadima gematigder.