Kinderboekenauteur Maurice Sendak overleden

De Amerikaanse kinderboekenschrijver en -illustrator Maurice Sendak is overleden. Hij was 83 jaar. Sendak werd wereldberoemd met het boek "Where the wild things are", in het Nederlands vertaald als "Max en de maximonsters".

"Where the wild things are" gaat over het jongetje Max dat zonder eten naar bed wordt gestuurd en een denkbeeldige reis maakt naar een eiland vol grote monsters.

Toen het verhaal in 1963 uitkwam, vonden sommige psychologen het te duister en somber voor kinderen. Toch groeide het uit tot een klassieker in de Amerikaanse jeugdliteratuur. Er werden 17 miljoen exemplaren van verkocht en het werd in verschillende talen vertaald.

Tijdens de laatste paaseierenzoektocht in het Witte Huis las president Obama zelfs een fragment uit het boek voor aan de uitgenodigde kinderen. In 2009 werd "Where the wild things are" ook verfilmd door Spike Jonze.

Maurice Sendak schreef en illustreerde in totaal meer dan 50 kinderboeken. In 1970 werd hij bekroond met de prestigieuze Hans Christian Andersen-literatuurprijs. In 2003 kreeg hij ook de Astrid Lindgrenprijs, ook wel de Nobelprijs voor kinderliteratuur genoemd.