Paul Simon en Yo-Yo Ma winnen Polar Prize

De Amerikaanse singer-songwriter Paul Simon en de Chinees-Amerikaanse cellist Yo-Yo Ma zijn de laureaten van de Polar Music Prize 2012. Aan de prijs is een geldbedrag van 112.000 euro verbonden.

De Polar Music Prize werd begin de jaren 90 in het leven geroepen door de Zweed Stig Anderson (1931-1997). Anderson was een succesvol componist en platenbaas. Hij is bij het grote publiek bekend als manager en platenbaas van ABBA.

Elk jaar wordt een popmuzikant en een klassieke muzikant
gelauwerd met een Polar Music Prize. Ze ontvangen allebei 112.000 euro. De jury noemt de 70-jarige Paul Simon een "liedjesschrijver van wereldklasse". De 56-jarige Yo-Yo Ma is volgens dezelfde jury een van de meest toonaangevende cellisten ter wereld.

Vorig jaar ging de onderscheiding naar Patti Smith en Kronos Quartet. Andere laureaten zijn Pink Floyd, Björk, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Karlheinz Stockhausen en Robert Moog. Op 28 augustus zal de Zweedse koning Carl-Gustav de Polar Music Prize uitreiken in het Concertgebouw van Stockholm.