Santorum schaart zich achter Mitt Romney

Rick Santorum schaart zich achter zijn ex-concurrent Mitt Romney, in de strijd om de Repubikeinse kandidaat te worden voor de presidentsverkiezingen. Santorum (foto rechts) geeft zijn aanhangers het advies om voor Romney te stemmen. Enkel Ron Paul staat nu nog tegenover Romney.

"Gouverneur Romney zal de Republikeinse presidentskandidaat zijn en hij heeft mijn volledige goedkeuring en steun om deze meest cruciale verkiezing in ons leven te winnen", zei Santorum in een e-mail naar zijn aanhangers die zijn campagne volgen.

Dat Santorum zijn steun geeft aan Romney (foto links) is enigszins verrassend. Santorum noemde Romney in een speech tijdens een van de voorverkiezingen "de slechtst mogelijke Republikein in het hele land" denkbaar om huidig president Barack Obama uit te dagen.

Maar nu draait Santorum zijn kar nadat hij vorige week vrijdag een debat had gevolgd in Pittsburgh waar Romney aan deelnam. Daarbij lag de focus op het gezin en "zijn fundamentele rol in de successen van de Amerikaanse economie".

Santorum zegt de mening van Romney te delen dat er lagere belastingen moeten komen, een kleinere overheid en besparingen in de uitgaven. Ook over familie-issues delen ze dezelfde mening. "We zijn het zeker eens dat abortus verkeerd is en dat het huwelijk enkel tussen een man en een vrouw kan", zegt Santorum.

Santorum had in april al zijn campagne stopgezet om zelf de Republikeinse presidentskandidaat te worden, vorige week gooide ook Newt Gingrich de handdoek in de ring. Alleen Ron Paul heeft de strijd nog niet gestaakt, hoewel hij nog niet al te veel kiesmannen achter zijn naam heeft en de nominatie binnenhalen onmogelijk lijkt.