Spaanse overheid redt de spaarbank Bankia

De Spaanse regering gaat nu toch tussenbeide komen om banken in nood te ondersteunen. De Spaanse bankensector zit in zware problemen door de vastgoedcrisis in het land. Er zijn wel risico's aan de staatssteun verbonden.

Het was kiezen tussen pest en cholera voor de Spaanse premier Mariano Rajoy (foto), maar gisteren hakte hij toch de knoop door. De Spaanse regering is bereid om desnoods overheidsgeld te pompen om de belangrijkste banken in het land overeind te houden.

Zo zal Madrid nu tussen de 7 en de 10 miljard euro inbrengen in Bankia. Dat is vorig jaar ontstaan door de fusie van een aantal regionale spaarbanken, waaronder de Caja de Madrid. Bankia zat opgescheept met voor 38 miljard euro dubieuze kredieten, de meesten hadden verband met de vastgoedcrisis in Spanje.

Bankia is niet de enige. Er zouden nog tien banken in Spanje zijn die met dat soort kredieten opgezadeld zitten. Het gaat om vastgoedprojecten die onbetaald zijn gebleven en aangeslagen door de banken. Die proberen die huizen en appartementen op de markt te brengen tegen spotprijzen, maar door de crisis is er weinig vraag.

Steun is risico voor Spanje en de eurozone

Premier Rajoy speelt hoog spel. In totaal zitten de Spaanse banken met zowat 184 miljard euro aan dubieuze kredieten. Als de overheid niet tussenbeide komt, kunnen een aantal banken over de kop gaan en de Spaanse economie nog verder in de put sleuren.

Tussenbeide komen, houdt evenwel ook risico's in. Zo moet de Spaanse overheid nu geld lenen om de banken te redden en dat kan de staatsschuld doen toenemen en de rating van het land in het gedrang brengen. 

Er is daar overigens een precedent. Ierland -dat budgettair ook vrij goed zat- kwam in de problemen nadat de toenmalige regering beslist had zich garant te stellen voor de banken die toen ook in een vastgoedmoeras zaten. Daarop dreigde Ierland bankroet te gaan en moest het land gered worden door een hulpplan van de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF). 

Als Spanje het volgende euroland in de problemen zou worden, zou dat -door de omvang van het land- de middelen van de Europese noodfondsen meteen uitputten.