Steeds meer vraag naar Belgisch bier

Vorig jaar is de uitvoer van Belgisch bier gestegen tot 11 miljoen hectoliter. Het buitenland heeft steeds meer zin in ons bier, vooral dan in speciaalbieren.

Volgens de federatie van de Belgische Brouwers is de uitvoer vorig jaar met 4,7% gestegen tot 11 miljoen hectoliter. In waarde zou de stijging nog groter zijn, maar daarover zijn nog geen cijfers bekend, aldus De Tijd.

Zowat 78% van ons bier blijft in Europa, en dan vooral in de buurlanden. Toch is de uitvoer naar buiten de EU vorig jaar met 17% gestegen. Vooral Japanners (+73,5%) en Amerikanen (+16,7%) hadden plots meer zin in Belgisch bier. De Verenigde Staten zijn overigens goed voor de helft van de uitvoer naar buiten Europa.

Het grootste deel van onze uitvoer bestaat nog altijd uit pilsbieren, maar de stijging is vooral te merken bij de speciaalbieren. Het gaat dan vooral om bekende namen van abdijbieren zoals Grimbergen en Affligem en trappisten zoals Westvleteren, Chimay en Orval.

De helft van onze uitvoer komt op rekening van de Leuvense biergroep AB InBev. Die profileert vooral de bekende merknamen zoals Stella Artois, witbier van Hoegaarden en het abdijbier Leffe.