Tsipras wil geen coalitie die bezuinigingen steunt

In Griekenland heeft Alexis Tsipras, de leider van de extreemlinkse partij Syriza, de opdracht gekregen om een nieuwe regering te vormen. Tsipras maakte na het aanvaarden van zijn opdracht duidelijk dat hij geen coalitieregering wil die de bezuinigingen opgelegd door Europa, steunt. Griekenland kreeg meteen een waarschuwing van Duitsland.

Tsipras (boven) is vanmiddag officieel overleg komen plegen met president Karolos Papoulias. Die heeft hem gevraagd om een nieuwe regering te vormen. Tsipras krijgt daarvoor drie dagen. Tsipras is aan zet omdat Syriza nu de tweede partij van het land is geworden. Gisteren had de Antonis Samaras, de leider van de conservatieve Nea Dimokratia, een formatieopdracht gekregen, maar gaf hij die na een halve dag onderhandelen al terug.

Tsipras wil nu een regering maken zonder de traditionele partijen zoals Nea Dimokratia en zelfs niet met de socialistische partij Pasok. Dat zijn de partijen die samen achter het besparingsplan staan.

"Overeenkomsten met Europa zijn ongeldig"

Op een persconferentie vandaag maakte Tsipras bekend de maatregelen van de Griekse reddingsoperatie te willen afschaffen. "Vooral  de wetten die snoeien in lonen en pensioenen", zegt hij. "Het publiek oordeel heeft duidelijk de leenovereenkomsten ongeldig verklaard die naar Europa en het IMF zijn gestuurd." Voorts eist Tsipras een grondige doorlichting van de Griekse bankensector.

Zijn uitlatingen zijn alvast  in het verkeerde keelgat van Duitsland geschoten. Daar klinkt het dat Griekenland alle afspraken moet respecteren, anders krijgt het geen financiële middelen meer.

De kans dat Tsipras een regering zal kunnen vormen is echter klein. Het liefst wil hij een erg linkse regering met zijn eigen Syriza, met de kleine partij Democratisch Links (pro-EU) en met de communistische KKE, maar die laatste heeft al geweigerd. Als er over drie dagen geen akkoord is, krijgt Pasok als derde partij een kans. Als dat niet lukt, en ook die kans is klein, dan komen er nieuwe verkiezingen.

Athene haalt geld op tegen hoge rente

Vandaag heeft Griekenland overigens 1,3 miljard euro aan staatsobligaties op zes maanden uitgegeven. Opvallend was dat de rente op 4,69% lag in plaats van 4,55% bij de vorige uitgifte.

Dat is te wijten aan de verkiezingsresultaten van zondag die een succes waren voor de partijen die zich afzetten tegen de saneringsoperatie en de internationale inmenging.

Het wordt dus erg moeilijk om een nieuwe stabiele regering te vormen die structurele hervormingen kan doorvoeren en dus is Griekenland opnieuw het zorgenkind van de eurozone.