Verkiezingsprogramma zoekt partij in Moerbeke

De partij Moerbeke Anders van Erik Verschraegen zal geen lijst samenstellen voor de verkiezingen van 14 oktober in Moerbeke. Een programma met plaatselijke thema's zal wel opgesteld worden. Zo moet de website van Moerbeke Anders de problemen van de inwoner in kaart brengen.
Erik Verschraegen

Een schilderij van Yvic Fiers met als leuze "stem op niemand" gaf volgens Moerbeke Anders-gemeenteraadslid Erik Verschraegen de aanleiding tot een nieuw initiatief. Bovendien was een nieuwe lijst opstellen onbegonnen werk.

"We vinden geen nieuwe mensen om in de plaatselijke politiek te stappen", zucht Verschraegen, "daarom hebben we onze website helemaal omgegooid, op basis van een schilderij dat ik op de kop kon tikken."

Een afbeelding van het schilderij is nu de opener van de de Moerbeke Anders-website. "We moeten de Moerbekenaar motiveren om zich aan te sluiten bij één van de oppositiepartijen", zegt Verschraegen. En zo raakt hij "het grote probleem" van Moerbeke aan. Open VLD heeft al sinds mensenheugenis een absolute meerderheid in de kleine Oost-Vlaamse gemeente.

Aan die "blauwe overheersing" iets veranderen is een moeilijke opgave. "Zelf een lijst opstellen was onmogelijk. Daarom moeten er via onze webstek zoveel mogelijk geëngageerde inwoners zich aansluiten bij één van de oppositiepartijen", zegt Verschraegen.

Open VLD, "reus op lemen voeten"

Het bestuur van Open VLD krijgt van het gemeenteraadslid de wind van voren. Het drankprobleem van burgemeester Filip Marin, het dossier van de Suikerfabriek en de financieel penibele situatie van de gemeente, het maakt van de liberale partij een "reus op lemen voeten", volgens Verschraegen.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 oogstte Moerbeke Anders zes zetels. Verschraegen benadrukt wel dat de "grote gelatenheid" bij de inwoner moet verdwijnen. "Er moet een sterkere oppositie komen en onze website moet daartoe een aanzet zijn. Hopelijk stappen er nieuwe Moerbeekse krachten in de politiek."

Zelf zal hij dus niet op een lijst staan. "Na achttien jaar kan je al eens uitgeblust zijn. Het is stilaan aan de anderen."

lees ook