Wie volgt Arnold Van Aperen op in Hoogstraten?

De kans is zeer groot dat na 24 jaar Arnold Van Aperen (KVB-foto) Hoogstraten in 2013 een nieuwe burgemeester krijgt. Eerder onverwacht werd in februari bekend gemaakt dat zijn jongste broer Marc lijsttrekker wordt van een nieuwe partij en de huidige burgemeester de lijst zal duwen.

Hoogstraten kende na de vorige verkiezingen een zeer moeizame coalitievorming. CD&V en KVB sloten een principieel akkoord om een meerderheid te vormen. Maar een maand na de verkiezingen werd die overeenkomst eenzijdig opgezegd door KVB, dat liever een coalitie met Groen en Hoop vormde.

Dat leidde tot protestacties voor en tijdens de gemeenteraad van november 2006. Tijdens de installatie van de gemeenteraad op 2 januari 2007 behaalde CD&V dankzij de steun van enkele KVB-raadsleden de meerderheid in de OCMW-raad. Voor Groen en Hoop was dit een signaal om uit de coalitie te stappen. KVB en CD&V werden zo gedwongen om alsnog een meerderheid te vormen.

Geen liberale koers

Marc Van Aperen (55) heeft nog geen politieke ervaring en heeft er lang over nagedacht. ‘We werken aan een nieuwe partij, die de naam Hoogstraten Leeft! zal dragen. Het is niet de bedoeling om een liberale koers te varen, maar een lokale partij te worden die links noch rechts is."

Volgens zijn broer Arnold (72) is verjonging nodig. "We zullen zien wat de toekomst brengt. Ik ben ervan overtuigd dat mijn rol op politiek gebied nog niet is uitgespeeld."

Grootste partij

CD&V is momenteel de grootste partij in Hoogstraten met 11 van de 25 raadsleden. Schepen Tinne Rombouts behaalde zes jaar geleden 2.677 voorkeursstemmen, ongeveer 200 meer dan Arnold Van Aperen.

Het partijbestuur heeft al aangekondigd dat het 32-jarige Vlaamse parlementslid de lijst zal trekken in oktober. Met vier van de vijf schepenen heeft CD&V deze legislatuur sterk op het beleid gewogen.

Nieuwe partijen

Met de N-VA en Anders doen twee nieuwe partijen mee in vergelijking met 2006. Anders is de samenbundeling van de huidige oppositiepartijen Groen en Hoop met de heropgestarte SP.A.

"Samen willen we Hoogstraten leefbaarder en veiliger maken met een uitgewerkte toekomstvisie voor de volgende generaties", zegt Gert Thielemans. De lijstvorming is nog niet bekend.

De N-VA in Hoogstraten trekt met Michel Jansen als lijsttrekker naar de verkiezingen.

Vijfde speler op het politieke toneel in Hoogstraten is Vlaams Belang, dat nu 1 raadslid heeft.

Ronny van den Ackerveken

lees ook