Zaak tegen activisten ggo-veld is ingeleid

In Dendermonde is de rechtszaak gestart tegen 11 activisten die vorig jaar een veld met genetisch gemanipuleerde aardappelen hebben beschadigd in Wetteren.

De feiten gaan terug tot 29 mei vorig jaar. Toen bestormden activisten en sympathisanten van de Field Liberation Movement een veld met genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren.

Op dat veld kweken 4 wetenschappelijke instellingen (Ugent, HoGent, VIB en ILVO) aardappelgewassen die resistent zijn tegen schimmels.

De actie was aangekondigd en er waren enkele agenten aanwezig, maar die waren niet opgewassen tegen de vele activisten. Een aantal van hen kon het veld betreden en er gewassen beschadigen. Ze worden nu beschuldigd van vandalisme, slagen en verwondingen tegenover een agent en bendevorming.

Bij de start vanochtend kregen de verdachten de steun van heel wat andere sympathisanten die naar eigen zeggen ook aanwezig waren op de bewuste dag. Die nemen het niet dat het parket uiteindelijk "selectief" te werk ging en slechts 11 mensen dagvaardde.

Vandaag werd alleen de agenda vastgelegd. Pas in januari volgend jaar zal de zaak worden voortgezet.