40 miljoen voor bezoekerscentrum in Waterloo

Wallonië maakt 40 miljoen euro vrij om het slagveld bij Waterloo aantrekkelijker te maken voor toeristen. De Waalse minister van Toerisme Paul Furlan (PS) wil de historische site een deel van zijn oorspronkelijk karakter teruggeven.

Het geld zal onder meer worden gebruikt om een nieuw ondergronds multimediaal bezoekerscentrum te bouwen waar toeristen de veldslag opnieuw kunnen beleven.

Het centrum zou ervoor moeten zorgen dat de site jaarlijks zo’n 500.000 toeristen trekt. Dat zijn er 200.000 meer dan nu het geval is. Dat zou de lokale economie jaarlijks zo’n 10 miljoen euro extra opleveren.

De werkzaamheden zouden tegen de 200e verjaardag van de slag in 2015 afgerond zijn.

De Slag bij Waterloo

De Slag bij Waterloo in 1815 betekende het definitieve einde van de Franse keizer Napoleon Bonaparte (kleine foto). Hij was erin geslaagd om begin 19e eeuw een groot deel van Europa onder Frans gezag te brengen.

Zijn leger werd uiteindelijk in Waterloo verslagen door een Europese coalitie van Engelsen, Nederlanders en Pruisen. Napoleon werd gevangengenomen en verbannen naar het eiland Sint-Helena waar hij enkele jaren later overleed.