67 miljoen euro voor "Orange, red, yellow" van Rothko

"Orange, red, yellow", een dromerig werk in drie kleuren van Mark Rothko uit 1961, is op een veiling bij Christie's in New York voor 67 miljoen euro verkocht. Dat is een recordbedrag voor een werk van de Amerikaanse abstract-expressionistische schilder.

Het is meteen ook het hoogste bedrag dat ooit op een veiling betaald werd voor een hedendaags kunstwerk. Op de veiling van naoorlogse en hedendaagse kunst werd ook werk van Jackson Pollock, Barnett Newman, Alexander Calder, Gerhard Richter en Yves Klein verkocht.

"FC 1" (foto in tekst) van de Franse Yves Klein veranderde voor 28 miljoen euro van eigenaar, ook een record voor de schilder. Klein liet de creatie van "FC 1" filmen. De opnames zijn verwerkt in "La revolution bleue", een documentaire over de artiest. Klein maakte het werk in 1962, enkele weken voor hij op 34-jarige leeftijd stierf.

Ook op een abstract werk van Gerhard Richter uit 1993 werd druk geboden. De prijzen voor zijn werk zijn flink de hoogte ingegaan na zijn succesvolle retrospectieve die al in Tate Modern in Londen en in de Neue Nationalgalerie in Berlijn te zien was en in juni naar het Centre Pompidou in Parijs verhuist. Voor het werk werd uiteindelijk 16,7 miljoen euro betaald, terwijl het geschat was op 13,8 miljoen euro.