"Rusland heeft moreel recht op eigen standpunten"

In Moskou is de overwinning in 1945 op het naziregime herdacht. Dat gebeurde met een traditionele parade op het Rode Plein. President Poetin overschouwde er samen met talrijke oud-strijders en genodigden een optocht van enkele duizenden soldaten, tanks en vrachtwagens met strategische raketten. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om een niet mis te verstane boodschap de wereld in te sturen.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt in Rusland traditioneel op 9 mei herdacht. De capitulatie werd op 8 mei 's avonds laat in Berlijn ondertekend. In Moskou was het op dat moment al 9 mei.

Voor Poetin was het zijn eerste publieke optreden sinds hij maandag opnieuw benoemd was tot president. Poetin werd geflankeerd door premier Dmitri Medvedev, die dinsdagavond benoemd werd, en oud-Sovjetleider Michaïl Gorbatsjov.

De parade startte met zowat 14.000 militairen die defileerden op muziek op het Rode Plein. Vervolgens waren de pantservoertuigen en de zware artillerie aan de beurt.

"Recht op eigen mening"

In zijn toespraak benadrukte Poetin dat Rusland, door het neerslaan van het Naziregime "het morele recht" had op zijn eigen standpunten. Wat die standpunten dan wel zijn, zei Poetin niet.

Rusland ligt samen met China in conflict met de andere leden van de Verenigde Naties over de aanpak van de crisis in Syrië.