"Vlamingen leven niet op straat, ze leven in hun huis"

Vlaams viceminister-president en minister van Inburgering Geert Bourgeois ligt onder vuur naar aanleiding van de brochure "Migreren naar Vlaanderen". Die brochure werd gisteren in Marokko voorgesteld en zal worden uitgedeeld aan mensen die overwegen om naar ons land te verhuizen.

Er staan enkele opmerkelijke passages in "Migreren naar Vlaanderen". Zo staat er in te lezen "Vlamingen leven niet op straat. Ze leven vooral in hun huis", "Iemand pijn doen, ook uw partner of uw kinderen, is verboden" en "Het leven in Vlaanderen is duur. In de meeste gezinnen werken beide partners om alles te kunnen betalen".

Niet iedereen ziet de goede bedoelingen van de brochure in, maar minister Bourgeois verdedigt de campagne. "Je moet kijken naar de doelgroep", vertelt hij. "Mensen met een universitair diploma die naar Vlaanderen komen, zoeken zelf de nodige informatie op. Het is belangrijk om een brochure te hebben voor laaggeschoolden die basisinformatie meegeeft." Bourgeois kreeg bij de voorstelling in Marokko al kritiek, maar ook Marokkanen in Vlaanderen vinden het pakket betuttelend.

Rest nog maar de vraag of we zelf allemaal zo'n goede Vlamingen zijn. "Kinderen moeten op tijd op school zijn", "Mensen gaan niet zomaar bij elkaar op bezoek, ze maken een afspraak" en "Vlamingen eten groenten, fruit, aardappelen, pasta en rijst", staat ook in de brochure.

Wie zich nog illusies zou maken: in "Migreren naar Vlaanderen" staat dat het weer bij ons wisselvallig is en dat het vaak regent. Gedaan met het mooie weer van Marokko dus.

Zinnen uit "Migreren naar Vlaanderen"

- Het weer is wisselvallig en het regent er vaak.

- Hoe verschillend mensen ook zijn, in Vlaanderen is iedereen gelijk. Iedereen heeft dezelfde rechten en plichten, ongeacht geslacht, religie, afkomst, inkomen, uiterlijk, seksuele voorkeur… Man en vrouw zijn gelijkwaardig. Zij hebben dezelfde rechten, thuis en op het werk.

- Wie werkt, betaalt belastingen. Dat is verplicht.

- In Vlaanderen komt eerst de wet, dan de godsdienst.

- De meeste Vlamingen proberen gezond te leven.

- Vlamingen zijn stipt: als je iets moet doen om 9 uur, dan doe je het ook om 9 uur.

- Mensen gaan niet zomaar bij elkaar op bezoek. Ze maken meestal eerst een afspraak. Ze zijn gesteld op hun privacy.