"Zelfmoordterrorist was een geheim agent"

De man die voor Al Qaeda een bom zou laten ontploffen in een vliegtuig, was geen echte terrorist maar een geheim agent. Hij heeft het nieuwe type springtuig aan de Amerikaanse geheime diensten doorgespeeld. Dat schrijven Amerikaanse media. De CIA en het Witte Huis willen geen commentaar kwijt.

Gisteren raakte bekend dat in Jemen een man was opgepakt die aan boord van een passagiersvliegtuig richting de Verenigde Staten explosieven wilde laten ontploffen. De man zou deel uitgemaakt hebben van de Jemenitische afdeling van de terreurgroep Al Qaeda op het Arabische schiereiland. Het ging om een type bom die de man verstopt had in zijn onderbroek.

Nu schrijven Amerikaanse media op basis van bronnen bij de Amerikaanse overheid dat de man geen échte zelfmoordterrorist was, maar wel een geheim agent die werkte voor de Amerikaanse en Saudische inlichtingendiensten. Hij was geïnfiltreerd in de Jemenitische tak van Al Qaeda en had zich opgegeven als zelfmoordterrorist om informatie los te weken over plannen over een aanslag.

Vorige maand zouden de Amerikaanse inlichtingendiensten weet hebben gekregen van plannen om vanuit Jemen een aanslag te plegen op een Amerikaans passagiersvliegtuig. De aanslag zou worden gepleegd met een bom, verstopt in ondergoed. In 2009 was al eens een gelijkaardige aanslag op een Amerikaans vliegtuig verijdeld. Nu zou het om een meer gesofisticeerde bom gaan.

"Explosieven erg moeilijk te detecteren"

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA en het Witte Huis willen officieel geen commentaar kwijt, maar volgen bronnen in de Amerikaanse media zou de geheim agent gerekruteerd zijn door de Saudische inlichtingendiensten en naar Jemen gestuurd, waar hij in de terreurcel geïnfiltreerd is.

Hij zou met het springtuig uit Jemen vertrokken zijn en het overhandigd hebben aan de CIA. Momenteel wordt het tuig onderzocht door de FBI. Het wordt omschreven als erg moeilijk te detecteren, zelfs met de hoogsensitieve veiligheidsapparatuur op luchthavens.

De nationaliteit van de geheim agent is niet bekendgemaakt, hij zou zich nu in Saudi-Arabië bevinden. Die informatie die hij tijdens zijn missie verzameld heeft, zou ook hebben geleid tot de dood van een Al Qaeda-leider in Jemen afgelopen zondag.

Fahd al-Quso werd gezocht voor zijn betrokkenheid bij de bomaanslag tegen de Amerikaanse torpedojager USS Cole in oktober 2000, waarbij 17 Amerikanen stierven.